![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z wymyśleniem jakie zrobić klasy w banalnej stronce. Oczywiście jestem bardzo początkujący. Chce zrobić coś takiego: Mam baze danych mysql w której mam 2 tabele, pierwsza: 4 pól -> id, nazwa, cenaprzed, cenapo / oraz druga: 3 pola -> id, nazwa, cena. W pierwszej chce przechowywać np. Rośliny doniczkowe a w drugiej drzewa. Chcę aby wszystkie dane z tej bazy wyświetlały mi się w index.php Chciałbym w panelu administracyjnym móc wyświetlić formularz w którym bym wysyłał dane do bazy danych, do tabeli z drzewami albo z r.doniczkowymi. Jak widać strasznie to banalne i strukturalnie nie miał bym problemów z napisaniem tego. Chciałbym natomiast zrobić to w pełni obiektowo z możliwością dalszej rozbudowy. No i właśnie, jakie klasy zrobić i jak to zorganizować ? Stworzyć osobą klasę formularze, która będzie my wyświetlała formularz albo do drzew albo do doniczkowych ? Kolejną klasę z validacją formularzy ? Czy może zrobić klasę roślina po której będą dziedziczyć klasy "doniczkowe" i "drzewa" a jeśli tak to jak i gdzie stworzyć w tym obiekty i wysłać do bazy ? Wysyłać do bazy za pomocą osobnej klasy obsługującej zapytania sql ? Klasy oczywiście chciałbym przechowywać w osobnych plikach. Wiem, że dużo pytań ale nie wiem jak się do tego zabrać. Chciałbym prosić o jakieś wskazówki jak to rozplanować, jak przekazywać dane. Może jest już jakaś przykładowa mała stronka, której analiza kodu by mi wszystko rozjaśniła ? Z góry dzięki za pomoc:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I liczysz że ktoś odwali za ciebie robotę analityka, nawet przy tak prostej sprawie? A czego ty się nauczysz jeżeli ktoś powie ci od a do z jak masz zrobić.
Bo ogólna odpowiedź to taka zrób to używając dobrego frameworka, tak aby było skalowalne i możliwie modułowe a przy tym proste w dziedziczeniu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest odpowiedź, która w czymkolwiek pomaga...
Zastanów się, jak chcesz później rozbudowywać tą stronę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykrywacz - nie wiem po co piszesz takie posty bo niczemu one nie służą. Nie mam doświadczenia w robieniu tego w ten sposób, nie wiem od której strony się zabrać i nie chce nabierać złych nawyków więc prosze tutaj o wskazówki.
Jak rozbudować, hmm... no na pewno dodać jeszcze np. inne rodzaje produktów, rejestracja, jakieś małe moduły z wyświetlaniem np. top 10. Ale to już inna bajka, chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej to napisać aby taki laik jak ja mógł się w tym połapać i to zrozumieć ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:02 |