![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Dziaiaj podczas dyskusji z PMadejem wynikł temat obiektowej obsługi formularzy. Zaświtał mi w głowie taki schemacik, jaki podaję niżej. Oczywiscie nie gwarantuję, ze zadziała - ale myślę, że wystarczająco obrazuje mój tok myśłenia. Co sądzicie do tagiego podejścia do tematu walidacji dancy hz formularzy?
BTW: w kodzie wielu rzeczy nie ma, ale nie w tym sęk... [php:1:5d9c559937]<?php class Form { var $arrFormElements = NULL; function Form() { $this->FormElements = array(); } function CreateField( $strName ) { $this->arrFormElements[$strFieldName] = new FormField(); } } class FormField { var $strName = ''; var $strType = ''; var $mixData = ''; var $blnRequired = false; var $blnValid = false; var $blnPattern = NULL; var $mixPatternName = ''; var $arrErrors = NULL; function FormField() { $this->arrErrors = array(); } function Create() { $smarty->display( 'form_elements/'.$this->strFieldType.'.tpl' ); /** * Zakładamy, ze mamy teplatesy typu: textarea, input, button itp. */ } function ValidatePattern( ) { if( $this->blnRequired ) { $this->blnValid = !is_empty( $this->mixData ); if( !$this->blnValid ) { $this->arrErrors[] = 'Must be filled'; } } if( !is_null( $this->$blnPattern ) ) { $this->blnValid = preg_match($this->$blnPattern, $this->$blnData); if( !$this->blnValid ) { $this->arrErrors[] = 'Must be corrected '.$this->strPatternName.' value!'; } } } } /** * Example of use */ $Form = new Form(); $Form->CreateField( 'pkwiu', true ); $Form->arrFormElements['pkwiu']->strType = 'input_text'; $Form->arrFormElements['pkwiu']->strData = $_POST['pkwiu']; $Form->arrFormElements['pkwiu']->strPattern = '([0-9]{2}.[0-9]{1,2}.[0-9]{1,2}-[0-9]{1,2}.[0-9]{1,2})'; $Form->arrFormElements['pkwiu']->strPatternName = 'PKWiU'; $Form->arrFormElements['pkwiu']->ValidatePattern(); if( !$Form->arrFormElements['pkwiu']->blnValid ) { $Form->arrFormElements['pkwiu']->Create(); foreach( $Form->arrFormElements['pkwiu']->arrErrors as $strError ) { echo '<br />'.$strError; } } ?> [/php:1:5d9c559937] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hmmm... interesujące, sam nigdy się nie zastanawiałem, że można sprawe w OOP jedną klasą rozwiązać... jak ktoś sprawdzi jakby to w praktyce wyglądało, to wówczas można by w pełni ocenić pomysł, bo wygląda na to, że można sporo czasu oszczedzić na formach...
-------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
W wolnych chwilach sponbuję rozbudowac to w coś większego.
Oczywiscie miłoby było jakbyście podali jakieś wskazówki i pomysły - może z tego wyjść coś ciekawego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W wolnych chwilach sponbuję rozbudowac to w coś większego.
Oczywiscie miłoby było jakbyście podali jakieś wskazówki i pomysły - może z tego wyjść coś ciekawego. scanner jako, że jestem po części współtwórcą tego pomysłu postaram się przez święta coś też napisać i zamieszczę tutaj wyniki moich rozważań po świętach. OT: to mój ostatni post przed wyjazdem do rodzinki, więc życzę wszystkim wesołych i rodzinnych świąt, smacznego jajka i wesołego zajączka ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Sądzę, że to bardzo dobry pomysł.
Już jakiś czas temu zastanawaiłem się nad takim systemem wykorzystującym system szablonów, jednak 'nadmiar wolnego czasu' zmusił mnie do pozostania przy tym co mam teraz, czyli formularze w oop, ale nie współpracujące z smarty. Jednak ostatnio bardzo ucieszyła mnie informacja, że system z którego korzystam wciąż jest rozwijany. Co więcej - pojawiła się w nim, może nie pełna, ale jednak, możliwość łączenia formularzy przygotowanych przez niego właśnnie z systemami teplates. Co prawda nie wiem jeszcze jak to się sprawdza w praktyce - wiem jednak, że sam system zaoszczędził mi bardzo wiele pracy. http://pof.sourceforge.net/ Zawiera również kilka ciekawych pomysłów, z których warto by chyba było skorzytać przy rozwoju tego projektu. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, ogólnie to co pokazuje Scanner i to co jest pod linkiem podanym przez DeyVa podoba mi się. Ale... POF idzie chyba w złą stronę. Ja bym chciał system, w którym cały layout formularza pisany jest normalnie, w tym samym szablonie w którym reszta strony. Bo żaden system, który sam buduje formularz, nie przewidzi wszystkich możliwości HTMLa. No i nie należy mieszać HTMLa z kodem. Już to co proponuje Scanner jest lepsze, ale też ma wady: a co jak nie chcę używać Smarty? a co jak na jednej stronie pole input ma wyglądać inaczej niż na drugiej i z jednego szablonu nie da rady ich wygenerować?
Więc ja bym sobie wyobrażał coś takiego: 1) HTML piszemy sobie normalnie, jak się nam podoba. 2) Jakiś FormController w kodzie php jest konfigurowany (zapodajemy mu, jakie pola ma nasz formularz itd) - nawet lepiej będzie jak tą konfigurację odczyta sobie z pliku, niż gdybyśmy mieli ją hard-coded w php 3) Taka konfiguracja zawiera oczywiście przede wszystkim reguły walidacji formularza 4) Na stronie z samym formularzem, FormController wstawia do odpowiednich pól wartości, jeżeli te wartości przyszły w $_POST, i sygnalizuje błędy; może też automatyczie generować JS walidującego wstępnie formularz 5) Na stronie docelowej FormController robi pełną walidację i w razie błędów przekierowuje z powrotem na formularz (jak? nie wiem, raczej nie przez przeglądarkę) - tutaj widać że potrzebny jest osobny plik z konfiguracją bo obsługa formualrza "rozciąga się" przynajmniej na 2 strony 6) W HTML powinny być specjalne znaczniki pozwalające wstawić info o błędach w formularzu - jeżeli nie robimy żadnych założeń co do systemu szablonów to pozostaje chyba tylko JS i DOM, w przeciwnym razie coś jak rozwiązanie w WACT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze dodam że walidacja powinna być zrobiona zgodnie ze wzorcem Strategy (czy Command? nieważne). Dlaczego tylko regexp? A jak chcę np zwalidować że pole zawiera liczbę z przedziału od-do? Niech każde pole może mieć reguły walidacyjne -> obiekty. A taki obiekt może wykonywać regexpa lub robić coś innego. System się trochę więcej komplikuje ale mamy pełną elastyczność.
Chyba system Mojavi miał takie walidatory w postaci obiektów... |
|
|
![]()
|
|
To co ja proponuję to tylko szkic, który powstał w chwili, gdy z PMadejem rozmawialiśmy i walidacji danych z formularza. Pomyślałem w tym momencie o tym, że formularz to też obiekt, którefgo jedną z własności jest pole, które też jest obiektem.
Powyższy kod powstał w sumie w 45 minut i jst tylko szkicem. Jest tam tylko jedna metoda walidacyjna ale po odpowiedniej modyfikacji metody można dodawać - zacząc trzeba od budowy obiektu "FormField". tak samo użycie linijki ze smarty bylo tylko przykładem. W praktyce trzeba by to rozwiązać inaczej. Zresztą całe rysowanie formularza trzeba zmienić. Wydaje mi się, że możńa nieco zapomnieć o generowaniu formularza - ważniejsze jest przechwytywanie danych i ich walidacja. Tak jak piszesz hawk, generowanie pojedyńczych pól raczejnie ma sensu. Lepszym chyba byłoby: 1. Genrujemy formularz "klasycznie" 2. Tworzymy tablicę z nazw pół i ich wartości 3. Dodajemy to tablicy typy walidacji dla okreslonego pola 4. Walidujemy 5. Jeśli coś jest nie tak Generujemy formularz jak w 1 - assignująć tablicę błędów. Pisane z palca: [php:1:2efa755e74]<?php $Form = new FormValidator( $_POST ); $Form->Field['login']->CheckList['required'] = true; $Form->Field['login']->CheckList['minLength'] = 3; $Form->Field['pass']->CheckList['requred'] = true; $Form->Field['pas2']->CheckList['requred'] = true; $Form->Field['pass']->CheckList['compare'] = $Form->Field['pas2']; $isFormValid = $Form->ValidateFields(); ?>[/php:1:2efa755e74] a ValidateFields() wywołuje metody prywatne, takie jak:[php:1:2efa755e74]<?php function _required( $strFieldName ) { if( !isset($this->Field[$strFieldName])) { $this->Field[$strFieldName]->Errors[] = Lang::Get('EmptyFormField'); return false; } return true; } ?>[/php:1:2efa755e74] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat 2. Tworzymy tablicę z nazw pół i ich wartości
A masz jakiś pomysł jak taką tablicę wygenerowac automatyczni na podstawie zapodanego szablonu? Bo można by przeszukać szablon np. szukamy forma gdzie name="logowanie", pozbierać dane o typach pól... ale co dalej? jak potworzyć do odp. pół validacje, żeby nie robić tego ręcznie w kodzie wywołując metodę i podając jej co trzeba? Może wprowadzić w samym szablonie jakieś specjalne hmm... bo ja wiem tagi z inf. które później odp. metoda by tylko wyciągała? tak... leniwy jestem i dlatego kombinuje jak to zrobić, żeby ta klasa była niezawodna i sama wszsytko potrafiła zrobić. -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
przeszukiwanie szablony byłoby, IMHO, bardzo złym rozwiązaniem.
Znacznie lepiej byłoby przygotowac osobny plik, zawierający tablicę z danymi dotyczącymi formularzy które pojawią się na danej stronie. Tablica ta zawierałaby informacje o tym, jakie są tam pola, jak się nazywają, jakiego są typu (select, input text itp. ) oraz jak się mają walidować. Uruchomienie formularza polegałby na załadowaniu takiej tablicy, i w zależności do tego, czy w post przyszły jakieś dane i czy są poprawne - wyświetlany byłby formularz, albo wykonywna jakaś inna akcja np. wyświetlająca wyniki. A jak to wykorzystać w szablonie? W przypadku smarty - można by było udsępnić do szablonu każdy z obiektów, a w samym szablonie wykorzystywać atrybuty i metody takiego obiektu, w celu wyświetlenia wartości pola, jego opisu, albo komunikatu walidacyjnego. Oczywiście może to również przesyłać w postaci tablicy. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie latwiej jest...
klasa generujaca formularz zwraca jakies dane w wyniku, a potem wrzucamy ten wyni do smarty, [php:1:0be2a603aa]<?php $smarty->assign('Form1',$formFields); ?>[/php:1:0be2a603aa] a potem w szablonie .tpl Kod {$Form1} ? nie latwiej ? nie wiem w jakis sposob maja sie przekazywac obiekty, a po co ? latwiej chyba zwrocic dane ktore zostana przypisane do szablonu. Tylko zostaje problem w jakim stylu generuja sie Formularze ( kolorystyka. jakie tabele ) ale do tego mozna by bylo przygotowac oddzielne szablony tpl. Oczywiscie bazowo klasa generujaca formularz musi ich urzywac. Ale to i tak pozostaje klopotliwe, gdyz jesli chcemy miec 2 rozne formularze na stronie ( stylowo, kolorystycznie ) to musimy tworzyc 2 serje plikow do formularza.
|
|
|
![]()
|
|
heh, wygląda na to, ze należałoby jednak wszsytko zostawic wew. klasy, łącznie z kolorsytyką itd. porobić odpowiednie metody, które na rzecz formularza będą tworzyły odp. CSSa - w ten sposób możeby na jednej stronie mieć wiele różnych stylowo formów. A skoro już wszsytko miałoby być w klasie to i ta tablica z nazwami pól itd. bedzie na wejścei do jakiejś metody, tablice naturalnie można by definiować w zew. pliku, a potem go podczepić i podsunąć na wejście.
P.S scanner: pewnie jesteś nie mniej zapracowany niż inni, ale jako współautor pomysłu: może zrobiłbyś beta wersję (taką już działającą), udostępnił i każdy mógłby zacząć kombinować co i gdzie zmienić, ulepszyć, dodać itd. ? Bo takie rozważania "na sucho" nie wiele dają jak nie ma na czym oprzeć teorii... -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
Musże przemyśleć kwestie czy stawiac na uniwersalność i pełna automatyke, czy pozostawić coś programiście do ręcznego opracowania. Przez świąte mnie nie będzie - pomyślę nad tematem w tym czasie. Może po powrocie pokażę jakiś przykładowy dziąłający kod.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tu pojawi się problem potrzeb.
Bo o ile np. takie POF jest w pełni zautomatyzowane, i odpowiada za całość designu formularza. TO się sprawdza ... w przypadku systemów, gdzie dokłądny wygląd formularza nie ma dla nas większego znaczenia, czyli wszelkie panele administracyjne itp. Jednak w sytuacji gdy chcemy wykorzystać ten system do tworzenia elementów stron, to - niestety - pojawia się problem. Bo tu wymagana jest znacznie większa elastyczność. W takiej sytuacji znacznie łatwiej jest skonfigurować styl, wygląd i rozmieszczenie z samego poziomu tempklatesa, niż narzucać go z poziomu skrytpu. Jak to połączyć? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
hmm... chyba nie ma wyjścia i trzeba dobrać się np. do SMARTY i w nim wszsytko zrobić. Bo faktycznie musimy mieć możliwość ustalania wyglądu itd., ale bez sensu byłoby mieszanie warstwy prezentacyjnej z logiczną, a skoro już są SMARTY, to można by w nich pomieszać... nie wiem... przemyślcie sprawę.
nie, to bez sensu... a może by tak dodać w clasie funkcję, która na wejście chce dostać plik CSS i wszystko byłoby w tym pliczku (to odnośnie samych kolorków)? Tylko, że teraz wszędzie mielibyśmy jeden design dla formów... Ew. można by rozbudować CSSa o np. InputType1 i jakoś inf. obiekt, o którego styla nam chodzi. -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i przyszla kolej na moje swiateczne wypociny i przemyslenia. To co stworzylem odpowiada za wyswietlanie formularzy i jest nadal wersja rozwojowa ... oparte o schemat scannera. Walidator to jak na razie za skomplikowane dla mnie.
Moje klasy korzystaja z klasy glownej MainClass.inc.php:[php:1:b952a1ed0c]<?php require_once(ENV_smarty_dir.'Smarty.class.php'); require_once(ENV_adodb_dir.'adodb.inc.php'); class Main { var $smarty; var $adodb; function Main() { //tworzenie obiektu smarty $this->smarty = new Smarty; $this->smarty->cache_dir=ENV_cache_dir; $this->smarty->template_dir=ENV_templates_dir; $this->smarty->compile_dir=ENV_compile_dir; //tworzenie obiektu adodb $this->adodb = ADONewConnection(ENV_db_type); $this->adodb->SetFetchMode(ADODB_FETCH_NUM); $this->adodb->connect(ENV_db_server,ENV_db_user,ENV_db_password,ENV_db); } } ?>[/php:1:b952a1ed0c] klasa FormClass.inc: [php:1:b952a1ed0c]<? require(ENV_core_dir.'MainClass.inc.php'); class Form extends Main { var $arrFormElements = NULL; var $arrFormHeader = NULL; function Form($action,$method) //tworzy obiekty i generuje naglowek formularza { $this->Main(); $this->arrFormHeader['action']=$action; $this->arrFormHeader['method']=$method; $this->smarty->assign('action',$this->arrFormHeader['action']); $this->smarty->assign('method',$this->arrFormHeader['method']); $this->smarty->display(ENV_templates_dir.'FormHeader.tpl'); } //tworzy konkretne pola formularza function CreateField($type,$name,$value,$required,$fieldpattern) { $this->arrFormElements[$name] = new FormField(); $this->arrFormElements[$name]->strFieldName = $name; $this->arrFormElements[$name]->strFieldType = $type; $this->arrFormElements[$name]->mixFieldData = $value; $this->arrFormElements[$name]->blnFieldRequired = $required; $this->arrFormElements[$name]->blnFieldValid = null; $this->arrFormElements[$name]->strFieldPattern = $fieldpattern;//'([0-9]{2}.[0-9]{1,2}.[0-9]{1,2}-[0-9]{1,2}.[0-9]{1,2})'; $this->arrFormElements[$name]->Validate(); $this->arrFormElements[$name]->Create(); } function ShowElements() { print ('<pre>'); print_r($this->arrFormElements); print ('</pre>'); } } class FormField extends Main { var $strFieldName = ''; var $strFieldType = ''; var $mixFieldData = ''; var $mixFieldPattern = ''; var $blnFieldRequired = false; var $blnFieldValid = false; var $blnFieldPattern = NULL; var $arrFieldErrors = NULL; function FormField() { $this->Main(); $this->arrFieldErrors = array(); } function Create() { $this->smarty->assign('name',$this->strFieldName); $this->smarty->assign('value',$this->mixFieldData); $this->smarty->display(ENV_templates_dir.$this->strFieldType.'.tpl' ); /** * Zakładamy, ze mamy teplatesy typu: textarea, input, button itp. */ } } ?>[/php:1:b952a1ed0c] i zastosowanie: [php:1:b952a1ed0c]<?php require('config.php'); require(ENV_core_dir.'FormClass.inc.php'); $form = new Form($PHP_SELF,'POST'); $form->CreateField('input_text','nazwa','',true,''); $form->CreateField('input_radio','wybór','opcja 1',false,''); $form->CreateField('input_radio','wybór','opcja 2',false,''); $form->CreateField('input_checkbox','check','opcja 1',false,''); $form->CreateField('input_checkbox','check','opcja 2',false,''); $form->CreateField('select','select','',false,''); $form->CreateField('option','','opcja 1',false,''); $form->CreateField('option','','opcja 2',false,''); $form->CreateField('option','','opcja 3',false,''); $form->CreateField('select_end','','',false,''); $form->CreateField('select','select2','',false,''); $opcje=array('opcja 1','opcja 2','opcja 3'); $form->CreateField('option2','',$opcje,false,''); $form->CreateField('select_end','','',false,''); $form->CreateField('submit','submit','PotwierdĽ',true,''); $form->CreateField('reset','','usuń informacje',false,''); //$form->ShowElements(); ?>[/php:1:b952a1ed0c] przykladowy szablon: [xml:1:b952a1ed0c] <INPUT type="radio" name="{$name}" value="{$value}">{$value}<br> [/xml:1:b952a1ed0c] przy wyswietlaniu napotkalem na ponizsze problemy z dodatkowymi opcjami konkretnych pol i z braku czasu tego nie rozwiazalem: - opcja checked w polu radio - rozne value i opis pola dla checkboxa i radio - opcja multiple dla select'a - opcja maxlenght dla input text - rows/cols dla textarea w kwestii wygladu formularza stosujac ww rozwiazanie w metodzie form() mozemy dodac wlasciwosc stylu i po problemie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
problemy o ktorych wspomnialem na koncu poprzedniego posta sklonily mnie do zmienienia kierunku rozwazan. Tym razem w dyskusji z DeyV'em poruszylismy troche glebiej temat szablonowosci formularzy i problemami z tym zwiazanymi.
POF ma scisle ustalony uklad formularza i wszystko jest w nim strasznie potabelkowane (kazde pole ma swoja tablele, w ktorej jest opis komunikaty bledow, pole itd.). Osobiscie wydaje mi sie ze jest to dobre jesli nie korzystasz z zadnego systemu szablonow, ale gdy chcesz je zastosowac ilosc tabeli wzajemnego ustalania wielkosci polozenia zaczyna sprawiac problemy. i tu wyszedl pomysl utworzenia biblioteki schematow formularzy (np. tabela 2 kolumny w 1 opisy do pol w 2 pola, lub szablon gdzie opisy do pol sa nad nimi) co o takim rozwiazaniu sadzicie? doszlismy tez do wniosku ze trzeba dla kazdego typu pola utworzyc osobny szablon pozwalajacy nim zarzadzac (zawierajacy wszystkie mozliwe opcje dla danego pola oraz znacznik class=" ... " dzieki ktoremu bedziemy mogli zarzadzac stylami kazdego z pol osobno) to na razie chyba tyle czekam na sugestie i wasze opinie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mi się generalnie nie podoba opcja z generowaniem kodu HTML przez klasę formularzy. Bo to JEST pomieszanie warstwy prezentacji z logiką biznesową.
Jedna osoba robi kod HTML (ew. szablon), druga php, i system musi to skleić do kupy. Nie może być tak, że na stronie wstawiamy wielkie "tutaj będzie nasz formularz", i facet od CSS wysyła facetowi od php maila żeby wpisał w swoim kodzie takie a takie style. Tylko że aby to zrobić, trzeba albo wbudować to w system szablonów, albo parsować cały HTML przed wywaleniem na ekran. Bo jakiś mechanizm musi znajdować formularze i wstawiać co trzeba. W dobrym kierunku idzie chyba WACT, bo tam <form> jest - oprócz tego że jest formularzem w HTML - jednym z tagów engine, który rozumie co to jest formularz i jakoś tam łączy z kontrolerem formularzy. Ale to jest wbudowane w silnik szablonów, i nie do użycia np. w Smarty. Może po prostu nie da się zrobić dobrego systemu nie związanego z szablonami? ... A gdyby zrobić tak: jest sobie kod HTML, w nim formularz, i jakiś parser zamienia to w php który wstawia odpowiednie wartości. Tzn: [xml:1:b2681a3a0d]<form action="foo.php" method="post"> blah blah <div id="bar-error" class="form-error"/> <input type="text" name="bar" class="form-input"/> </form>[/xml:1:b2681a3a0d] zamieniamy na: [php:1:b2681a3a0d]<form action="foo.php" method="post"> blah blah <?php if ($jest_błąd_w_bar) { ?> <div id="bar-error" class="form-error"> <?php echo $info_o_błędzie_w_bar; ?> </div> <?php } ?> <input type="text" name="bar" class="form-input" value="<?php echo $zawartość_bar; ?>"> </form>[/php:1:b2681a3a0d] Taką transformację można albo zrobić sobie offline, albo w jakiś magiczny sposób generować za każdym razem jak zmienia się plik oryginalny. A w php będzie sobie obiekt formularza, który robi walidację itd, i ustawia odpowiednie zmienne, żeby do HTML wstawiło się to co trzeba. W końcu PHP5 ma parser DOM do HTMLa, więc parsowanie jest debilne: getElementsByTagName('form') itd. Walidacja itd to inna sprawa, ale coraz bardziej mi sie to podoba ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez nie jestem zachwycony tego typu klasami gdyz jak napisal hawk nie daja pola osobie tworzacej strone do swobody.
Juz raczej bym zrobil to w ten sposob, ze specjalne tagi - tak jak np w asp.net: [xml:1:4bb69f8d0d]... <asp:Label runat="server" ...> ... [/xml:1:4bb69f8d0d] ... sa zamieniane na obiekty w skrypcie. Wtedy deisgner ma swobode w tworzeniu strony, a my mamy dostep do obiektow uzytych przez niego. |
|
|
![]()
|
|
No czyli wypisz wymaluj WACT. Wada jest taka, że coś te taki musi parsować, czyli albo nakładamy na system szablonów kolejną warstwę, albo jest to integralna część tego systemu (WACT). A kolejna warstwa boli, bo to wymaga albo wielkich regexpów, albo DOMa, albo czegoś jeszcze bardziej zakręconego.
Dlatego IMHO taka dodatkowa warstwa musi parsować plik tylko raz, i wygenerować sobie kod php który potem wystarczy do połapania się gdzie jest formularz. Możesz w moim przykładzie zamienić <label .../> na <foobar:label .../>, to tylko kwestia jakie tagi łapie engine. Moja wersja ma tą zaletę, że oryginalny plik jest poprawnym HTML, co ułatwia pisanie w różnych narzędziach. Ewentualnie można dodawać do tagów, które mają być przerabiane, jakąś specjalną klasę CSS albo coś w tym stylu. A jeżeli ta wspaniała warstwa ma generować sobie reużywalny php i parsować ponownie tylko wtedy gdy plik źródłowy się zmienił, to dochodzimy to czegoś takiego jak pokazałem, wzbogaconego o inne kontrolki oczywiście - radio, checkboxy, etc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 03:42 |