![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie potrafię sobie poradzić ze stworzeniem kodu który będzie mi wyświetlał 4 różne, losowo wybrane zdjęcia z podanego folderu. Na tą chwilę mam coś takiego:
Obrazki są różnej wielkości stąd odgórnie narzucane rozmiary. Chciałbym teraz by losowane były 4 i wyświetlane obok siebie. Świetnie byłoby gdyby każdy z nich był odnośnikiem do zdjęcia w pełnych rozmiarach. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A o array_rand słyszałeś?
EDIT: Choć raczej to nie wystarczy i będziesz musiał całkiem przerobić kod. Ten post edytował mortus 29.03.2010, 10:10:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Coś mi się widzi, że będzie musiał zrobić losowanie z katalogu czterech plików i potem stworzyć linki do nich nieco przerobioną wersją powyższego, który już nie będzie sam w sobie robił nic innego niż wyświetlał je.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebne Ci będą dwa pliki:
np. index.php: i image.php Jednak nie zaleca się skalowania obrazów w locie (zauważ, że strona się będzie długo ładować), ponieważ zżera to mnóstwo zasobów. Lepiej przy wrzucaniu obrazków na serwer tworzyć miniaturki np. w podkatalogu thumbs/ (podczas wrzucania obrazki skalujemy) i korzystać z miniaturek. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się proces tworzenia miniatur przy wrzucaniu zautomatyzować ? Tak żeby np. wrzucane było oryginalne zdjęcie a jednocześnie tworzona miniaturka o przyciętej wysokości i proporcjonalnej szerokości ?
|
|
|
![]()
|
|
Da się, zapisuje się za pomocą imagejpeg($img_dst, null, 100); (lub odpowiedniej dla danego rozszerzenia, przy czym jako drugi parametr trzeba podać ścieżkę do pliku razem z jego nazwą. Odnośnie rozmiarów, to trzeba je policzyć i da się to zrobić. Zresztą poszukaj w Google pod hasłem "php skalowanie obrazów", na pewno znajdziesz.
Za samo uploadowanie pliku odpowiada funkcja, move_uploaded_files. Zatem algorytm jest prosty: 1. wrzucamy plik na serwer zapamiętujemy ścieżkę do pliku, 2. tworzymy miniaturę wykorzystując zapamiętaną ścieżkę i zapisujemy ją, albo w katalogu z miniaturkami i z tą samą nazwą, albo pod odpowiednio zmienioną nazwą. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:24 |