![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Używałem xampp'a 1.6.4 z Apache 2.2.6, MySQL 5.0.45, PHP 5.2.4 + PHP 4.4.7 + PEAR, phpMyAdmin 2.11.1. Po reinstalacji systemu zainstalowałem najnowszego xampp'a 1.7.3 z Apache 2.2.14 (IPv6 enabled) + OpenSSL 0.9.8l, MySQL 5.1.41 + PBXT engine, PHP 5.3.1, phpMyAdmin 3.2.4. Efekt jest taki, że na dobrze działającym pliku w starszej wersji xampp'a wyskakuje uporczywie błąd Parse error: unexpected $end on line xxx. Plik jest w porządku, bo: 1) działał w starszej wersji interpretera php'a 5.2.4 2) przeorałem go wzdłuż i w szerz w poszukiwaniu błędu ![]() 3) nie pisze w notatniku tylko w IDE, który pokazuje mi wszystkie błędy typu brak klamry, nawiasu, itp. Pytanie: - dlaczego nie istnieje tryb zgodności wstecznej? - czy istnieje jakieś tajne zaklęcie, powodujące by zadziałał w nowszej wersji php'a? - lub jakieś ustawienia konfiguracyjne samego php'a dające możliwość odpalenia starszych skryptów. - co powoduje niezgodność? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Wrzuć kod. Bez niego dużo nie da się powiedzieć.
P.S. Usunąłem Ci sygnaturkę. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki, ale plik za duuuży by go tu umieścić, nie ma jakiś teoretycznych przesłanek na ten temat??
A błąd nie wywala się w jakieś konkretnej linii tylko na końcu skryptu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Możesz wkleić kod na pastebin, a na forum dodać linka (tylko poprawnie wybierz kolorowanie składni).
Przesłanki bez kodu: - brak jakiejś klamry - brak średnika - przychodzi mi jeszcze do głowy short open tag w php.ini ale to raczej zgadywanie. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem podobny problem z przesiadką na php5.3. W php5.3 domyślnie krótkie tagi ("<?" zamiast "<?php") są wyłączone. Albo zmień ustawienia w php.ini albo popraw krótkie tagi w swoim skrypcie, bo podejrzewam że w tym leży problem.
Edit: nie zauważyłem ostatniej pauzy w poście @batmana ![]() Ten post edytował -=Peter=- 29.03.2010, 17:08:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:54 |