![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2004 Skąd: zalibórz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taka funkcje ktora powinna generowac drzewko dla forum
[php:1:ffe5b1dfb7] <? ###################################### $conn=mysql_connect('localhost','root','') or die ('Nie udało mi się - błąd: '.mysql_error()); $base=mysql_select_db('forum') or die ('Nie mogłem wybrac bazy danych - błąd: '.mysql_error()); ###################################### function showPosty($id) { echo ' Ajdi: ' .$id.'<br>'; // na wszelki wypadek - czy funkcja widzi zmienna...... $showPosts=mysql_query("SELECT * FROM posty WHERE sub=".$id." ORDER BY Id ASC") or die(mysql_error()); while($row=mysql_fetch_array($showPosts)) { echo ' Id: '.$row['Id'].', Sub: '.$row['sub'].', Dane: '.$row['dane'].'<br>'; $numRes=mysql_query("select * from posty WHERE sub='".$row['Id']."'") or die(mysql_error()); if(mysql_num_rows($numRes)>0) { while ($row2=mysql_fetch_array($numRes)) { $id=$row2['Id']; showPosty($id); } } } echo '<br>'; } ###################################### echo '<hr>'; showPosty(0); ?> [/php:1:ffe5b1dfb7] I nie wiem czemu nie dziala ja czeba :| tabelka w bazie jest prosta i wyglada tak: Id --- Auto Increment -- id postu sub -- id postu na ktory odpowiadam dane -- jakis tam tekst Posty zaczynajace watek maja sub = 0 kazda odpowiedz np. na watek o Id 22 bedzie miala sub=22; i tak dalej. Niby jest oki, ale funkcja w rekurencji nie dziala ![]() Nie wiem za bardzo czemu.... jakby zapytanie nie widzialo Id chociaz wewnatrz funkcji jest widoczne. Hmmmm dzieki z gory za odpowiedz, lub zasugerowanie innego rozwiazania ( chociaz takie wydaje mi sie latwe i proste w miare) Pozdrawiam -------------------- Niektórych rzeczy nie można ująć w inny sposób jak tak, czy inaczej....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mnie sie zdaje ze wywolanie rekurencyjne powinno byc nie od pola 'Id' tylko od 'sub' i wtedy powinno wszystko dzialac.
[php:1:1fa95231d3]<?php while ($row2=mysql_fetch_array($numRes)) { $id=$row2['sub']; showPosty($id); } ?>[/php:1:1fa95231d3] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2004 Skąd: zalibórz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No rzeczywiscie! ! ! !
Pomoglo - teraz jest oki ![]() Zbyt skomplikowany kod napisalem i sie pogubilem ![]() ![]() ![]() Dzieki i pozdrawiam ![]() -------------------- Niektórych rzeczy nie można ująć w inny sposób jak tak, czy inaczej....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:00 |