![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, prosiłbym o nakierowanie na rozwiązanie problemu.
Zapytanie 1:
zapytanie to zwraca mi największą procentową różnicę pomiędzy wartościami z pośród wszystkich rekordów z tabeli Zapytanie 2:
z kolei to drugie zapytanie zwraca mi największą różnicę pomiędzy wartościami z tabeli Oba zapytania oczywiście są wykonywane na tej samej tabeli i tych samych danych. Moje pytanie: Czy jest sens łączenia takich zapytań? No i co ważniejsze, jak takie zapytanie wykonać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co chcesz to połączyć?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co chcesz to połączyć? Nie wiem jeszcze czy chce... poza tym nie wiem jak. Z MySQL nie jestem na zbyt wysokim poziomie. Moim pytaniem jest czy jest sens łączyć takie zapytania... Po co połączyć? Chciałbym za pomocą jednego zapytania wyciągnąć dwie różne, największe wartości, które wynikają z posortowania, czyli jedną tabelę, za pomocą jednego zapytania musiałbym posortować dwa razy, za każdym razem wyciągając tą wartość. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, ja na Twoim miejscu bym się nie bawił w ich łączenie, ale jeżeli już się uprzesz, to łap:
http://www.cs.put.poznan.pl/tpd/sbd1/slajd...odzapytania.pdf Czy tam: http://www.cs.put.poznan.pl/tpd/sbd1/slajd...4Polaczenia.pdf Nie pamiętam w którym to było. Ten post edytował Kszyhuu 29.03.2010, 18:29:20 |
|
|
![]()
|
|
Ahh... sorry, że zawracałem głowy
![]() Właściwie problemem nie było stworzenie odpowiedniego zapytania, a moje złe podejście do tego zagadnienia, no ale takie właśnie są skutki niemalże codziennej pracy po kilkanaście godzin przy komputerze. Żeby nie było, że się wymądrzam, a nie pokaże mojego rozwiązania:
Chociaż wiem, że to banał i Ameryki przecież nie odkryłem. Ale pobawić się z MySQL muszę trochę więcej, żeby następnym razem nie szukać rozwiązania najtrudniejszego ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:51 |