![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, właśnie jestem w trakcie pisania strony i mam taki mały kłopot? Mianowicie mam 3 tabele, jedna z galeria jedna z uzytkownikami i trzecia która łączy obie tabele, jest tak że do jednego zdjęcia może być przypisanych wielu użytkowników. I teraz zastanawiam się jak wyciągnąć te dane? Left join czy jest jakiś inny sposób? Jeżeli Left Join to proszę o jakiś sensowny przykład.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
lub
Pierwsze z brzegu dwa przykładowe zapytania, nie idealne, ale byc może pomogą Ci naprowadzić się na własne rozwiązanie. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A natural co oznacza w drugim przykladzie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat A natural co oznacza w drugim przykladzie? Jeśli w obu tabelach będzie, przykładowo, istniało pole o nazwie id_usera, to sładnia NATURAL JOIN powoduje, że właśnie po tych polach będzie dokonywane złączenie i podawanie kryterium złączenia nie jest konieczne. Możesz wtedy tym zastąpić warunek w stylu LEFT JOIN tabela AS t ON t.klucz = inna.klucz Cytat The NATURAL LEFT JOIN of two tables is defined to be semantically equivalent to an INNER JOIN or a LEFT JOIN with a USING clause that names all columns that exist in both tables. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/join.html
Powód edycji: [blooregard]:
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Super wielkie dzięki. Fajnie zasięgnąć wiedzy kogoś bardziej doświadczonego:)
Witam odnawiam swoje pytanie, jest ono trochę inne: stworzyłem taką sql:
i tu mam pytanie jak wybrać z tabeli writerzy i gallery tylko okreslone pola? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:43 |