![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Do swojej strony z bazą w mysql'u dorobiłem wyszukiwarkę, jednak nie do końca prawidłowo ona działa. Otóż, gdy chcę wyszukać przykładowo wszystkie rekordy '12345', to w wyniku otrzymam, to co oczekiwałem, czyli '12345', ale dostanę także '12345*'. Czyli wszystko co rozpoczyna się ciągiem znaków '12345'. Co zrobić, abym w wyniku otrzymywał, tylko szykaną frazę? Oto mój fragment kodu:
Ten post edytował joka13 28.03.2010, 17:00:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dlaczego uzywacie rzeczy nie wiedząc jak one dzialają?
PRzeczytaj w manualu mysql jak działa LIKE ps: przejrzyj dokladnie to: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/com...-operators.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale głupi błąd, wystarczyło w sekcji LIKE usunąć % przed i po szukanej frazie - ciekawe skąd w ogóle wykombinowałem, żeby to wpisać tam.
Dzięki za nakierowanie. Ten post edytował joka13 28.03.2010, 13:29:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wiesz, bardziej mi chodzilo bys uzyla :
= Like w tym przypadku jest zbedny i generuje niepotrzebny narzut -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Fakt, tak działa także:
Już wiem skąd wziął mi się ten LIKE - wcześniej kombinowałem z COUNT. Nawet ładnie działało, ale na potrzeby mojej strony było to trochę nieefektywne. Dzięki za pomoc. Ten post edytował joka13 28.03.2010, 16:58:05 |
|
|
![]()
|
|
zlituj sie... wywal te procenty...
i zacznij wkoncu uzywac wlasciwe bbcode -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Procentów w pliku nie mam, w poście zapomniałem usunąć.
Co do bbcode, to dostałem kiedyś 'info', że używam php, sql, ... do 3 linijek kodu - więc tak nie robię. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Co do bbcode, to dostałem kiedyś 'info', że używam php, sql, ... do 3 linijek kodu - więc tak nie robię. Nie rozumiem... Przedstawiasz tutaj kod php ktory bierzesz w bbcode QUOTE. Grzecznie ci więc wyjasniam, ze kod php bierze sie w bbcode PHP i grzecznie cię proszę byś się do tego stosował.Jak juz nie chcesz jednolinijkowego kodu brac w bbcode to nie bierz wogole a nie dajesz go w QUOTE. QUOTE sluzy do cytowania. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:44 |