![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Dzieki waszej pomocy i kursów online stwierdzilem iz umialbym zrobic juz skrypt rejestracji i logowania, oczywiscie w oparciu o bazy mysql. Tylko 1 rzeczy nie wiem. Jak wygenerowac automatycznie link aktywacyjny? Nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac. Bylbym wdzieczny za instrukcj, wszelka porade i pomoc. ^^ Ten post edytował Savail 28.03.2010, 13:06:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chodzby tak potem w bazie zapisujesz ten id i wysylasz go w gecie w email'u po czym na stronie rejestracji sprawdzasz czy zmienna z id aktywacji nie jest pusta, jelsi nie jest sprawdzasz czy taki id istnieje w bazie i jesli tak aktywujesz konto. By aktywowac konto w tabeli z uzytkownikami daj im pole active gdzie na samym poczatku ma wartosc 0 gdy kliknie na odpowiedni link zmienie sie na 1 i przy logowaniu sprawdzaj czy user ma aktywne konto. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzby tak potem w bazie zapisujesz ten id i wysylasz go w gecie w email'u po czym na stronie rejestracji sprawdzasz czy zmienna z id aktywacji nie jest pusta, jelsi nie jest sprawdzasz czy taki id istnieje w bazie i jesli tak aktywujesz konto. By aktywowac konto w tabeli z uzytkownikami daj im pole active gdzie na samym poczatku ma wartosc 0 gdy kliknie na odpowiedni link zmienie sie na 1 i przy logowaniu sprawdzaj czy user ma aktywne konto. Nie wystarczy zwykłe uniqid ? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hmm, ok dzieki, brzmi troche skomplikowanie ale metoda prob i bledow powinno mi sie udac ^^ dzieki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można trochę prościej to zrobić (ja tak mam u siebie od dość długiego czasu i wszystko jest ok). Ogólnie zasada z wysyłaniem kodu mailem taka sama, ale samo generowanie linku aktywacyjnego można zrobić tak:
następnie w treści wystarczy podać
Użytkownik po kliknięciu powinien zostać przekierowany do funkcji która zmieni status na potwierdzony... Proponuję do tego założyć dodatkową kolumnę np. confirm (0,1) gdzie 1- oznacza, ze użytkownik potwierdził maila. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:02 |