![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam skrypt ktorym dodaje pliki na serwer oraz ich nazwy do tabeli, po wykonaniu skryptu wiswietlam informacje ze plik zostal dodany, i teraz standardowy problem z $_POST po odswierzeniu do tabeli dodaja mi sie kolejne pola z taką samą wartoscią, mam pytanie jak im zapytaniem sprawdzić czy dane pole z dana wartoscia juz istnieje? czy jedynym roziwazaniem jest pobieranie calosci tabeli??
i wtedy za pomoca PHP porownanie zawartosci, czy jest moze jakiś inny sposob?? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego uzywaj wyszukiwarki na forum.php.pl lub Google, takich tematów było juz naprawde wiele,
np. [php/mysql] sprawdzanie czy rekord istnieje [php] Jak sprawdzić czy istnieje rekord w mysql? no i manual bo to są podstawy Ten post edytował minolone 28.03.2010, 01:09:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: przedmówca mnię uprzedził ;] Ten post edytował bmL 28.03.2010, 01:08:52 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie jest bardzo proste. Poczytaj sobie chwilkę o UNIQUE INDEX w MySQL. Jeśli odpowiednio potworzysz indeksy w tabelach, to nie będziesz się musiał wcale martwić o duplikowanie rekordów, bo baza sama będzie tego pilnować. No i jest to chyba najwydajniesze wyjście.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 01:59 |