![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Piszę ostatnio skrypt filmów online coś jak ekino.tv. Podział filmów na kategorie itp. Dodawanie filmów. Wyświetlanie ostatnich itp. Zastanawiałem się nad wykorzystaniem w tym projekcie wzorców projektowych, ale nie wiem jakich użyć. Chciał bym aby kod był optymalny. Moglibyście wysunąć jakieś propozycje?
Mój index
funkcje
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zacznij od mvc, bo widzę że stosujesz wzorzec o nazwie "spagetti"... Poza tym co to za klasa "functions"? Klasa ma odwzorowywać jakiś spójny logiczny byt, a nie być "zbiornikiem" na funkcje. Jeśli już chcesz pisać klasy aby były zbiornikami na funkcje to twórz klasy z metodami statycznymi.
Jeśli nie wiesz jakich wzorców użyć to nie używaj żadnych, lepiej poczytaj o teorii i opisy wzorców, jeśli jakiś będzie pasował do Twojego projektu to wtedy to zauważysz. Nic na siłę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak kolega wyżej napisał, zastosuj MVC, ale to chyba będzie problem dla Ciebie
![]() Poza tym, mieszanie htmla nawet w klase? pozdrawiam -------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no mvc jeszcze niestety nie umiem
a jak nie mieszać html w klasie? ![]() dodatkową funkcje napisać czy jak? a tak bez mvc to jak to rozwiązać? Ten post edytował Lejto 28.03.2010, 10:37:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak się korzysta z wzorców? Musisz je sobie najpierw przyswoić - w ramach czystej teorii - a później, jak coś piszesz i napotykasz na problem natury projektowej, wykorzystanie jakiegoś wzorca (lub jego części) może (nie musi) pomóc Ci w rozwiązaniu tego problemu. Wzorce projektowe nie są czymś w oparciu o co pisze się aplikacje - ów aplikacje mogą co najwyżej implementować jakieś wzorce.
btw: zaczynam zauważać, że MVC dla PHP stało się/staje się tym czym AJAX dla JS. |
|
|
![]()
|
|
ok, dzięki za rade
a co do mojej klasy + html, to jak to inaczej rozwiązać? @Crozin a tak z własnego doświadczenia jakiego rozwiązania byś tu użył? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a co do mojej klasy + html, to jak to inaczej rozwiązać? W jednym miejscu aplikacji skupić się na pobraniu/przetworzeniu danych, w innym na ich wyświetlaniu (do formatu HTML).Cytat @Crozin a tak z własnego doświadczenia jakiego rozwiązania byś tu użył? Rozwiązania do czego? Jaki jest problem na dobrą sprawę?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat W jednym miejscu aplikacji skupić się na pobraniu/przetworzeniu danych, w innym na ich wyświetlaniu (do formatu HTML). jak zbudować takie funkcje, masz na myśli smarty czy pobieranie danych w funkcji w drugiej z foreach wyświetlanie ich Cytat Rozwiązania do czego? Jaki jest problem na dobrą sprawę? chodzi mi o jakiś wzorzec który by się z moim systemie przydał -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale zrozum, że nikt nie jest w stanie Ci powiedzieć jaki wzorzec masz użyc. Musisz sam poznać wzorce, przeanalizować swoją aplikacje i przemyśleć czy jakiś wzorzec nie załatwiałby sprawy lepiej itd
-------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 08:31 |