![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Jestem początkujący i bardzo proszę o pomoc... Próbuję stworzyć funkcję, która pozwoli na zaznaczanie tekstu w TextArea. Dla pojedynczego TextArea poradziłem sobie jakoś... Mam coś takiego: Kod <script language="JavaScript"> <!-- function selectText() { document.myForm.myTextArea.select(); document.myForm.myTextArea.focus(); } --> </script> Ale ta funkcja działa tylko dla forma nazwanego "myForm" i TextArea nazwanego "myTextArea". Jak tą funkcję przerobić (sparametryzować) tak, aby przy jej wywołaniu były podane parametry typu: nazwa formy i id TextArea działała dla nieograniczonej ilości TextArea? Mam niestety ich kilka na stronie... Czyli przy jej wywołaniu podaję coś takiego: Kod selectText(nazwa formy, id TextArea) To prawdopodobnie jest bardzo proste, ale ja się na tym kompletnie nie znam... Z góry dziękuję... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czytałeś regulamin forum bo chyba nie ten dział ;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, czytałem regulamin. I przepraszam, jeśli go naruszyłem.
Zastanawiałem się, gdzie umieścić ten post. Tutaj, czy w dziale przedszkole. Jednak tutaj jest poddział "JavaScript" i dlatego tutaj go umieściłem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie dostaniesz gotowca, bo dłużej zajęłoby napisać o czym masz poczytać... - to naprawdę podstawy podstaw:
Kod <script> function selectText(id){ id = document.getElementById(id); id.select(); id.focus(); } </script> W funkcji podajesz jedynie id do textarea np. selectText('moje_id'); @krzysztof_kf: jakbyś czytał regulamin widziałbyś, że bawienie się w mod-a jest zabronione ![]() Ten post edytował kamil4u 27.03.2010, 22:20:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mogę napisać tylko jedno:
DZIĘKUJĘ BARDZO Działa i o to mi chodziło. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 12:22 |