![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem, do którego nie moge znaleźć odpowiedzi.
Mam strone www, na stronie content (czyli jak wiadomo miejsce z trescia strony) mam ustalony sztywnymi rozmiarami (i chce zeby tak zostało), zawartość contentu pobierana z bazy danych. I chciałbym wiedzieć jakiej funkcji mam użyć do takiego czegoś, że: funkcja sprawdza czy treść np 3 newsów importowanych do contentu zmieści sie w polu, jesli nie to sprawdza o jeden mniej, i jesli 2 newsy sie zmieszcza to wyswietla na dole link "nastepna strona" i na nastepnej stronie wyswietla sie ten 3 news. Mam nadzieje ze zrozumiale to wyjasnilem. Chce poprostu wiedziec jaka jest fukncja do policzenia rozmiaru zawartosci tresci (tekstu, obrazków) w pionie. np ilosc linijek, albo inaczej jesli ktos ma inny pomysl, albo np napisanie tego w innym jezyku (ale niestety tylko znam php, javy nie znam ani ajaxu) Nie chce np czegos takiego ze wyswietla mi najnowsze wylacznie 2 wg wartosc id w bazie, bo wiadomo ze niektore newsy moga byc o wiele dluzsze, i czasem moze sie zmiescic 1 news a czasem 5. Prosze o pomoc;) to dla mnie bardzo wazne. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Chce poprostu wiedziec jaka jest fukncja do policzenia rozmiaru zawartosci tresci (tekstu, obrazków) w pionie. np ilosc linijek, albo inaczej jesli ktos ma inny pomysl, albo np napisanie tego w innym jezyku (ale niestety tylko znam php, javy nie znam ani ajaxu) Zapoznaj się z funkcjami do obsługi ciągów znaków: http://pl.php.net/manual/pl/ref.strings.php Pokaż, co wymyśliłeś do tej pory. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz narazie mam prosta funkcje wywolującą newsy z bazy... wyswietlajaca rekord tylko... mam tylko 1 newsa wiec narazie nie problem.. ale nie chce zeby np przy wiekszej ilosci tresci, czesc sie chowala za divem... wiec zanim wystapi ten problem szukam rozwiazania
no i niestety w tym linku nie znalazlem odpowiedzi co mi podales Ten post edytował Dzyro 27.03.2010, 18:29:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Tam nie było odpowiedzi.
To jest link do manuala języka PHP na stronie php.net, do sekcji zawierającej opisy funkcji do operowania na ciągach znakowych. Ty miałeś tam poszukać tej odpowiedzi. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
no to wlasnie szukalem tam odpowiedniej operacji... i nie znalazlem fukcji ktora np liczy ilosc wierszy... tez nie jestem super z angielskiego wiec moze niektore zle zrozumialem... prosze powiedz jaka to funkcja
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym spojrzał na problem z innej strony. Standardowo rozwiązuje się go tak, że sprawdza się długość każdego newsa (np. strlen()) i jeśli jest dłuższa od dozwolonej to skracamy newsa (np. substr()), a pod spodem wyświetlamy link do pełnej treści. W ten sposób zawsze możesz mieć 3 newsy na stronie, bez względu na ich całkowitą długość. Co zrobisz w przypadku, gdy ktoś doda długiego newsa, który cały nie zmieści się w content? Nie wyświetlisz nic?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Co zrobisz w przypadku, gdy ktoś doda długiego newsa, który cały nie zmieści się w content? Nie wyświetlisz nic? wlasnie o to mi chodzi.. ze jakby byl jakis super dlugi news, to zeby czesc tresci z tego newsa ktora nie moglaby byc juz wyswietlona przeniesiona zostala na druga podstrone... chce ominac Twoj sposob Luck ![]() no wlasnie.. rozpatrzmy to jako jeeeden dlugi jakis felieton. Jedna tresc.. i tak dluga ze sie nie miesci, i wlasnie o to mi chodzi ze gdy content ogranicza ja miejscem np 20 linijek , to kolejne linijki zostaja przeniesione na dalsza strone.. Ten post edytował Dzyro 27.03.2010, 19:10:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety bardzo ciężko będzie zaimplementować takie rozwiązanie. Trzeba by było policzyć ile znaków zmieści się w div-ie content (oczywiście musimy pamiętać o stylach line-height, font-size, ewentualnych marginesach i dopełnieniach np. przy wpisywaniu nowego akapitu, interlinii itp., musimy uwzględnić formatowanie tytułu news'a i informacji dodatkowych, jak nazwa autora). Teoretycznie nie możliwe. Możemy natomiast z góry założyć, że maksymalnie zmieści się powiedzmy 30 linii o długości np. 400 znaków, i wtedy dzielić treść dodając stronicowanie.
|
|
|
![]()
|
|
to ma ktos jakis pomysl?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:06 |