![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Wykorzystałem gotowy skrypt znaleziony gdzieś na internecie do sprawdzania pozycji strony na zadaną frazę. Zwraca ze fraza strony flash znajduje się na 6 pozycji, co nie jest prawdą, bo prawidłowa pozycja to 2. Zatem błąd tkwi w wynikach zwróconych przez curla, wie ktoś może dlaczego ? Poniżej trochę kodu:
Ten post edytował prapdm 27.03.2010, 21:43:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie analizowałem Twojego skryptu, ale weź pod uwagę, że wyniki zwracane przez google są zależne od lokalizacji, tak więc przykładowo Ty możesz widzieć stronę na pozycji 6 a jakiś koleś z Krakowa będzie ją miał na pozycji 12. Możliwe że skrypt działa poprawnie ale zwraca wynik który jest wyświetlany w lokalizacji serwera, a nie Twojej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko się zgadza. Powodem różnych wyników wyszukiwania są Google Datacenter. Z różnych rejonów polski łączymy się z innymi serwerami, proste.
Można to sobie sprawdzić np tutaj http://www.iwebtool.com/google_datacenter_search Dla mojej lokalizacji IP dla google.pl to 209.85.135.103, zatem aby mieć identyczne wyniki zmieniłem adres google.pl na IP
Generalnie powoduje to trochę kłopotów, bo klient z warszawy będzie widział co innego a klient z Wrocławia co innego. Najlepszym sposobem było by uśrednienie pozycji z paru google data centerów, albo napisanie tak skryptu aby zawsze pobierał dane z tego serwera gdzie jest najlepszy wynik (bo reszta serwerów i tak się z czasem zaktualizuje) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:48 |