![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od paru dni usilnie próbuje przerobić mój jakże "genialny" kod na poprawny dla mnie. Mianowicie próbuje zrobić taki myk.
W sekcji HEAD zdefiniowana jest funkcja licznik(), która ma za zadanie dodawać do <span>'a o id="time" (wartość jest pobierana z bazy danych i od razu zwiększana przykład: użytkownik po wylogowaniu ma na swoim koncie 100 żelaza i kiedy znów się zaloguje wartość jest zwiększana od tej setki). OK, lecimy dalej. I teraz jest problem, mianowicie, chcę pobrać wartość tego <span>'a i co 10s wysyłać jego wartość do bazy danych. W jQuery element pobiera się za pomocą $, a text() to się chyba domyślacie o co chodzi. Jak pobrać element <span> w jQuery po czym jego wartość przerobić tak żeby wyszła zmienna w php i ją wysłać? Przykład:Użytkownik ma 120 żelaza (wartość <span>'a) po czym po 10s wartość ta jest pobierana (za pomocą jQuery), wartość ta przerabiana jest na zmienną php ($ilosczelaza) i upgradowana. I tak dalej....? Wytłumaczyłem to dość dokładnie lecz dla niektórych może lepiej się czyta z samego kodu:
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrowienia ShadeGard |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat po czym po 10s wartość ta jest pobierana (za pomocą jQuery), wartość ta przerabiana jest na zmienną php ($ilosczelaza) i upgradowana. I tak dalej....? Nie zrozumiałem, o co Ci chodzi (co to jest "przerabianie"?), ale jeśli dobrze myślę, to potrzebujesz AJAX. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to że wartość <span> jest w pobierana w jQuery i jak teraz zrobić żeby w PHP umieścić tę wartość która jest w innym niż PHP języku(tudzież jQuery)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli masz w zmiennej wartośc pobraną ze spana możesz ja przesłać do pliku php, tam prztworzyć i zapisać spowrotem do spana za pomocą: $('#time').load('plik.php', {time: twoja_zmienna}) . W pliku php do przesłanej zmiennej możesz się dobrać za pomocą $_POST['time']
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 17:19 |