![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2009 Skąd: GB Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Problem dotyczy pliku logowania, a w zasadzie w/w funkcji: plik wyswietla zawartosc html z formularzem logowania formularz po SUBMIT jest przetwarzany w wewnetrznym skrypcie sprawdzana jest baza danych - porownywanie hasla etc. uruchamiana jest druga strona po zweryfikowaniu danych Teraz problem: po zweryfikowaniu danych przypisalem je do sesji itd przejscie do nowej strony zrobilem za pomoca azeby bylo mozliwe wyslanie naglowka musialem wpisac na poczatku strony (zaraz za znacznikiem <?php) I caly moj problem rozumuje jako: przez to ze dodalem ob_start - sesje ktore sa pozniej zapisywane wewnatrz skryptu nie dzialaja bo wlaczone jest buforowanie wyjscia. a jak wylacze buforowanie to nie dziala header gdyz juz cos jest wyslane do przegladarki (czyt. strona) Nie mam pojecia jak to obejsc - moze nie do konca rozumiem zasady ich dzialania juz sam nie wiem - bylbym naprawde wdzieczny za pomoc pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I caly moj problem rozumuje jako: przez to ze dodalem ob_start - sesje ktore sa pozniej zapisywane wewnatrz skryptu nie dzialaja bo wlaczone jest buforowanie wyjscia. a jak wylacze buforowanie to nie dziala header gdyz juz cos jest wyslane do przegladarki (czyt. strona) A dodałeś przed ob-start(); ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2009 Skąd: GB Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak - dodalem
moj plik logowanie.php rozpoczyna sie kodem
pozniej jest html z formularzem i skrypt php ktory jest uruchamiany po submit ten skrypt powinien sprawdzic dane z baza danych >> zapisac zmienne do session i przejsc do nowej strony dodalem ob_start() zeby moc przejsc za pomoca header do nowej strony - tyle ze na tej stronie nie wyrzuca mi session - tak jak by ich nie zapisalo wczesniej do $_SESSION mysle ze to przez ta funkcje ob_start() na poczatku skryptu - tyle ze jak wywale ta funkcje to nie moge uzyc header i kolo sie zatacza |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Włącz sobie wyświetlanie błędów zobaczysz dlaczego, albo poczytaj o ob_start...
Ten post edytował fifi209 26.03.2010, 21:14:36 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
czytalem... kwestia czy zrozumialem
![]() czy to nie jest tak ze jedno wyklucza drugie? czy gdy uzyje ob_start() >> przechodzi w tryb buforowania wyjscia i wowczas uzywanie session mija sie z celem gdyz i tak nic nie jest zapisywane w session? sorry za nudzenie - ale nie moge tego sobie w glowie poukladac Dzieki za odpowiedzi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytalem... kwestia czy zrozumialem ![]() czy to nie jest tak ze jedno wyklucza drugie? czy gdy uzyje ob_start() >> przechodzi w tryb buforowania wyjscia i wowczas uzywanie session mija sie z celem gdyz i tak nic nie jest zapisywane w session? sorry za nudzenie - ale nie moge tego sobie w glowie poukladac Dzieki za odpowiedzi On buforuje, ale nagłówki wyśle najpierw potem resztę (np. kod html) wszystko będzie działało poprawnie - jednak to nie jest dobra metoda moim zdaniem. (jeżeli musisz coś takiego robić to coś najprawdopodobniej źle zaprojektowałeś) Ten post edytował fifi209 26.03.2010, 21:26:41 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy to nie jest tak ze jedno wyklucza drugie? czy gdy uzyje ob_start() >> przechodzi w tryb buforowania wyjscia i wowczas uzywanie session mija sie z celem gdyz i tak nic nie jest zapisywane w session? Nie, nie jest tak, że jedno wyklucza drugie. Ja w moich systemach logowania zawsze korzystałem z obu funkcji. Popatrz nawet na dwa szkielety, które wrzuciłem tutaj na forum: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=653850 A w szczególności: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=688407 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:47 |