![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np. mamy dwie kolumny (name, pos) i po wykonaniu:
chciałbym wstawić do pos="numerowy pozycji którą zajmuje po sortowaniu" Chodzi mi o to by to zrobić wydajnie, najlepiej w jednym zapytaniu, czy to możliwe, ma ktoś jakiś pomysł ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zajrzyj do FAQ ~nospora: http://nospor.pl
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje, wszystko fajnie, rozumiem logikę, lecz problem mam z zadziałaniem tego zapytania
![]()
Dokładnie chodzi o inicjalizacje zmiennej (set @i=0;) MySQL Query Browser traktuje to jako dwie osobne komendy, przez to ze na końcu inicjalizacji zmiennej jest (;) Wykonując to samo z PHP też nie jest lepiej. Jak to zrobić ? ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
2x mysql_query. I nie sugeruj się tym, że są dwa zapytania. To pierwsze wykona się w 0.0000000000000001 sekundy, czyli tak, jakby go nie było.
![]() A jak już tak bardzo chcesz w jednym -> wtedy stwórz sobie widok w MySQL. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
2x mysql_query. <- oczywiście od razu tak też sprawdziłem niestety nie działa, jakiegoś pecha mam bo przecież zapytanie jest logiczne. Przynajmniej mnie się takie wydaje.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to pokaż kod
|
|
|
![]()
|
|
Za dużo by cały kod wklejać i później to czytać ale przykład:
Sprawdzałem na localhost i home.pl To samo lokalnie pod konsolą MYSQL działa bez problemu: mysql> set @i=555; Qery OK..... mysql> select @i; wyświetla poprawnie wynik Dokładnie, tak jak być powinno -> http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/user-variables.html Denerwuje mnie to bardzo. ![]() Może ktoś ma pomysł ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj podziałać na prepared statement w mysqli
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj podziałać na prepared statement w mysqli ![]() ![]() Jeśli nie będę zmuszony to nie chce kombinować od dupy strony, bo rozwiązanie z definicją zmiennej jest proste zgrabne i na temat, tylko dlaczego do kur... nie działa !? ![]() pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
dlaczego do kur... nie działa !? ![]() Bo nie przypisałeś wyniku zapytania do żadnej zmiennej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym nie jestem pewien czy @i może być indeksem tablicy w PHP. Użyj raczej aliasu w zapytaniu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
moze byc. Bledem było to co napisał już phpion
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hahahhahahaha ten błąd ubawił mnie dzisiaj
![]() pomijając tą "literówkę" ![]() przykład poniżej wyświetla poprawny wynik w PHP, lecz nie zapisuje go w DB:
...a rozumiem że zapytanie powinno zapisać wartość @i do kolumny rank, tak ? oczywiście to nie problem bo działa przez update: lecz analogicznie do poprzedniego to tez powinno działać lecz inkrementacja nie działa, dlaczego ? To żaden problem, ale może komuś będzie się chciało odpowiedzieć, dlaczego dwa wymienione przykłady nie działają. Pozdrawiam. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat ...a rozumiem że zapytanie powinno zapisać wartość @i do kolumny rank, tak ? Nie. SELECT tylko wyświetla dane. Cytat lecz analogicznie do poprzedniego to tez powinno działać lecz inkrementacja nie działa, dlaczego ? U mnie działa :-/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 07:15 |