![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam mały problem. Przy wysyłaniu zdjęć chcę żeby wyskakiwał mi błąd jeżeli plik o takiej nazwie jest na serwerze. Wszystko jest pięknie, tylko sprawdza mi nazwe pliku tylko z pierwszym wierszem tabeli. Jak to ugryźć żeby sprawdzał wszystkie komórki z kolumny [zdj_plik].
Na chwilę obecną funkcja wygląda tak:
-------------------- Fotografia
Fiona - Cały świat mojego psa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie czytałem całego posta, bo już na początku dzieją się jakieś cuda. Tak chcesz sprawdzać wszystkie rekordy? Po co pobierasz wszystkie zdjęcia z bazy i jedziesz po nich pętlą? Masakra! Nie lepiej zrobić po prostu coś w stylu:
Jeśli wynik zapytania == 0, to jedziesz dalej, jeśli > 0 zgłaszasz błąd i kończysz. O ile oczywiście chociaż mniej więcej zrozumiałem o co Ci chodziło. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
luck Jednak nie do końca zrozumiałeś... Musi sprawdzać nazwę (pliku). Przykładowo.
Wysyłamy plik bedziedobrze.jpg to musi sprawdzić czy w bazie danych w całej kolumnie zdj_plik istnieje taka nazwa... -------------------- Fotografia
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Możesz powiedzieć, po co tak?
Nie lepiej zapisywać pliki korzystając z ID w nazwie i dopiero potem odwoływać się adekwatnie do tego, co masz w bazie? Poza tym, ~luck dobrze prawi, tylko nie zrozumiałeś jego wypowiedzi, znasz podstawy SQL? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
luck, jednak trochę mi pomogłeś
![]()
Także, trochę mnie naprowadziła Twoja wypowiedź. Dzięki za pomoc. -------------------- Fotografia
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:27 |