![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Stawiam swoje pierwsze kroki w PHP, znalazłem jakiś tutorial na youtubie z tworzeniem skryptu logowania, błąd mam przy wybieraniu tabeli. Oto błąd jaki mi wyrzuca : Cytat Could not select MySQL database. MySQL returned: Access denied for user 'sheo'@'%' to database 'users' Oto zawartość pliku login.php :
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd mówi wyraźnie:
Access denied for user 'sheo'@'%' to database 'users' Dostęp zabroniony dla użytkownika sheo do bazy 'users' -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz czy w funkcji łączącej się z bazą masz tą samą nazwę usera, hasło i host co w ustawieniach serwera mysql. Zwróć uwagę czy w obu przypadkach jest np. localhost. Jeśli to nie pomoże to przydziel temu użytkownikowi wszystkie prawa, jeśli masz taką możliwość. A przynajmniej przydziel mu prawo do wglądu do Twojej bazy.
Twój user - sheo ma teraz ustawiony w pliku php host dowolny. Daję głowę że na serwerze ma localhost i to jest problem. Ten post edytował sadistic_son 25.03.2010, 18:52:50 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Dane wszystkie są prawidłowe. Gdzie przydzielić te prawa ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw to sprawdź:
Twój user - sheo ma teraz ustawiony w pliku php host dowolny. Daję głowę że na serwerze ma localhost i to jest problem. Jakiego serwera używasz? Lokalnie, na Twoim kompie? Czy zdalnie?-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
cba.pl
|
|
|
![]()
|
|
To w funkcji łączącej z bazą hosta podmień na localhost (linijka 11).
Ten post edytował sadistic_son 25.03.2010, 19:18:52 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
jak napisałem na początku, jestem początkujący. W którym miejscu mam to podmienić, bo chyba nie zamiast hosta.
Już wiem jaki błąd zrobiłem. Pomyliłem po prostu nazwę tabeli z nazwą bazy danych. Problem kolejny mam teraz z zalogowaniem się. Skrypt wypluwa mi że podaje nieprawidłowe hasło. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli by miał złe wpisane dane, w ogóle by się nie połączył i miał przerwanie skryptu już w chwili:
Zaloguj się do phpmyadmin i sprawdz po lewej stronie z rozwijanej listy jak nazywa się Twoja baza danych i wstaw ją w 12 linijkę. [edit]: Założyłem konto i powinno działać tak:
mysql.cba.pl - zostawiasz rysh - zmieniasz na użytkownika którego utworzyłeś (o ile utworzyłeś) w Panelu CBA. haslo - domyśl się i druga linijka: rysh_cba_pl - zmieniasz na sheo_cba_pl Ten post edytował Rysh 25.03.2010, 21:52:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Napisałem już wcześniej że działa i łączy się z bazą, tylko teraz nie chce mi się zalogować, każdy login i hasło błędne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzałeś , cze masz identyczną bazę na serwerze jak u siebie na kompie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Poznasz głupiego po czynach jego... tak było w Forrest Gump.
Skoro masz błąd, że nie może Ci wybrać bazy danych to jak ma Ci pobrać LOGIN i HASŁO!? [edit]: I nic Ci się nie łączy, bo dopiero rozpoczynasz połączenie z bazą danych w chwili kiedy dane w formularzu zostaną uzupełnione. Ten post edytował Rysh 25.03.2010, 22:48:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No dobra, jak chcesz.
Kiedy dostajesz komunikat z pierwszego postu? Po wypełnieniu formularza czy za każdym razem? Skąd masz pewność, że połączenie zostało ustanowione? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Założyłem tak, gdyż nie wywala żadnego błędu z bazą, tylko wyskakuje
Cytat ?Nieprawidłowe hasło! czyli tak jak powinno być
Ten post edytował Sheo 25.03.2010, 23:52:23 |
|
|
![]()
|
|
OK, już się pogubiłem. Pisałeś, że dostajesz komunikat z pierwszego postu...
Ale lecimy dalej, w zły sposób sprawdzasz czy użytkownik się zaloguje. Lepiej wysyłać zapytanie w stylu:
Nie musisz pobierać danych do php żeby sprawdzić czy użytkownik istnieje. Możesz przecież sprawdzić to jeszcze w bazie danych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po zamianie kawałka kodu który mi podałeś, wypluwa to :
Cytat Parse error: syntax error, unexpected T_ELSE in /var/www/virtual/sheo.cba.pl/login.php on line 37 nikt nie da rady pomóc ? Ten post edytował Sheo 26.03.2010, 00:28:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To znaczy, że źle pozamykałeś nawiasy. Wklej tutaj aktualny kod.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:53 |