![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie d.t. przekazywania zmiennych metodą POST . Załóżmy, że mam formularz na stronie - i przekazuję jedną zmienną. Kod <form action="costam.php" method="POST">
<input type="hidden" name="costam"> </form> Jeżeli ktoś będzie chciał stworzyć sobie podobny formularz bez dodatkowych ograniczeń - stworzy coś takiego: Kod <form action="http://adres.com/costam.php" method="POST">
<input type="hidden" name="costam"> </form> Moje pytanie - jak można się przed tym uchronić bez ustawiania ciasteczek i bez potrzeby logowania? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Użyj tablic superglobalnych. [php:1:3ec231d8f0]<?php $_POST['costam']; ?>[/php:1:3ec231d8f0] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Użyć sesji - ID sesji podawać w polu hidden i weryfikować przy odbieraniu POST'a z ID rzeczywistym.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem koncepcję -ale co za problem dla kogoś wejść na stronę - podglądnąć swoje id sesji i napisać formularz, który przez najbliższą godzinę będzie ładować w bazę ile wlezie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Pierwwsza sprawa - jeśli ta sama sesja próbuje dodac w to samo miesce informację raz za razem piszemy "nie mozesz tak szybko....". Patrz: phpBB - antiflood.
Druga sprawa: Zawsze możesz wyświetlić token (patrz: IDEA) Trzeciaq sprawa: Zawsze mozesz wymusić podgląd wiadomosci: ścieżka wygląda tak: Formularz -> Podgląd -> Wysłanie do bazy. W tym momencie skrypt atakujacego musiałby odczytać to co przychodzi od Ciebie, sparsować i odpowiedzieć. A Ty podajesz tylko formularz zjednym polem hidden, gdzie masz ID trzymanego w "poczekalni" materiału. Jak user kliknie OK na podglądzie - oznaczasz materiał jako opublikowany. Dzaieki temu drugi formularz (podgląd) nie pokazuje rzeczywistych danych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok - coś rozjaśnił mi się problem - dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 23:44 |