![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zachciało mi się w moim projekcie przypisać każdemu użytkownikowi unikatowy kolor, więc postanowiłem wygenerować po 2-3 odcienie z każdego koloru. Niestety coś mi nie idzie, a nie odpuszczę do póki nie zrobię
![]() ![]()
Pozdrawiam Rysh. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś takiego mi wyszło:
Ten post edytował sadistic_son 25.03.2010, 03:13:19 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
I po co tak nadmiarowo kombinować? Pomyśl wpierw ile około chcesz tych kolorów jako liczbę będąca sześcianem liczby naturalnej. czyli masz do wyboru:
1 -> 1 2 -> 8 3 -> 27 4 -> 64 5 -> 125 I gdy już wybierzesz to na tyle podziel 256. Przykład? Chcę mieć około 125, więc biorę i zaokrąglam w górę ceil(256/5) = ceil(51.2) = 52 Zero modulo, kombinowania wielkiego i minimum ilości pustych przebiegów pętli. Tylko dokładnie tyle ile trzeba.
Powód edycji: [thek]: Własciwie to nie masz ŻADNEGO pustego przebiegu pętli. Wszystkie Ci kolor zwrócą.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponowałbym jednak
Choćby z tego względu, że otrzymasz w ten sposób podstawową/bezpieczną tabelę kolorów. Niby nie ma to większego znaczenia, ale przynajmniej wiesz, że czerwony, to czerwony, ale nie kolor o 1 pkt rgb jaśniejszy, a przy konwersji na hex wyjdą ładne liczby. Ten post edytował DiH 25.03.2010, 09:18:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ależ moja także jest bezpieczna
![]() ![]() ![]() EDIT: A jedyne bezpieczne to tak naprawdę potęgi 2 mniejsze lub równe 256, czyli: 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256 ze wskazaniem na 2, 4, 8 ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki thek, prosiłem podpowiedź
![]() ![]() ![]() Z początku robiłem pętle od 0 do 16kk i skok co 56k itp. Jednak efekt był podobny jak ten z pierwszego posta. Potem przypomniało mi się że paleta kolorów składa się z 3 kolorów (r, b, g) każdy kolor może przyjąć wartość od 0 do 255, jednak nie było pomysłu jak ominąć powtórzenia ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:38 |