![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 1 Dołączył: 22.11.2007 Skąd: lbn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Słuchajcie jak zrobić stronicowanie wyświetlania wyników ale tak by podmieniało wyświetlaną zawartość tylko w konkretnym div'ie ![]() Skrypt wyświetla mi zawartość plików z danego katalogu (w pliczkach sa jakieśtam info) pokaze czesc kodu która wyświetla:
nie zwracajcie uwagi na komentarze czy to co w nich jest pisze czasem żeby sam sie potem nie pogubić ;] Zdaje się ze trzeba będzie przerobić wyświetlanie.. albo dać to co ma być wyświetlane wszystko do tablicy (jeden plik jeden element) potem określić ile ma być wyświetlane na stronie np. $ile_na_stronie=10; i w pętli wyświetlić na raz tyle ile ma być wpisów widocznych na strone.. ale nie wiem jak skonstruować linki do sterowania przewijaniem stron aby podmieniał mi tylko same wyświetlane wpisy Tu mam działające rozwiązanie z jakiejś strony co kiedyś pisałem, ale to polegało na zamianie całej strony. Tylko w tym przypadku zmienia sie link z np: http://adres/index.php?id=jakasstrona na http://adres/index.php?id=11 (11 dlatego ze wyświetlało od 11 wpisu) Ale ja chciałbym zamieniać zawartość diva a nie całość najlepiej bez ruszania adresu strony
Ten post edytował tofik1778983 24.03.2010, 22:05:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie chcesz "ruszać" adresu strony, to jedynym rozwiązaniem jest JavaScript + AJAX (osobiście polecam gotowy framework jQuery). Przykładowy plik show_files.php:
No i plik files.php, który wyświetla nam pliki Oczywiście, jeżeli wywołujemy przeglądanie plików w inny sposób (np. index.php?action=pliki) to trzeba odpowiednio spreparować linki, a kod z pierwszego listingu umieścić lub zaincludować w odpowiednim miejscu. Tak przygotowane stronicowanie działa (powinno w każdym bądź razie) również wtedy, gdy użytkownik wyłączy wykonywanie skryptów JS w przeglądarce. Z tym, że adres strony jest oczywiście rozszerzany o wywołanie strony (&page=x). Ważne: Jeżeli nie korzystałeś nigdy z języka JavaScript i AJAX-a, i nie znasz jego możliwości, to poczytaj trochę. Dobra rzecz i na pewno się przydaje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 1 Dołączył: 22.11.2007 Skąd: lbn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dzieki wielkie przetestuje niebawem narazie jestem poza domem.
Ostatnio wydrukowalem sobie "ruby on rails" Lenza chyba tego się zaczne powoli uczyć. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 16:59 |