![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2009 Skąd: WLKP Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam problem chciałbym by tekst nanosił się na obrazek ale bez zapisywania po prostu żeby było tło (zdjęcie) i jak by dało rade takie lekkie przyciemnienie pod tekstem m niej więcej by wyglądało to tak: jak na foto:
![]() bardzo proszę o pomoc bo kompletnie sobie z tym nie radze ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obrazek niech będzie tłem diva, potem następny div w tym poprzednim w nim tekst, daj mu atrybut style opacity jaki tam chcesz i gitara.
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zamiast opacity dla tla tam gdzie teskt dal tlo w postaci obrazka .png (np. w photoshopie tworzyszcz maly obrazek 1px x 1px z odpowienim opacity i jego wstawiasz z powieleniem czyli najprosciej: background: url(obrazek.png); ) bo stylu css - opacity - IE nie odczyta chyba że pokombinować z filtrami dla IE ale one chyba nie są już wspierane przez nowsze wersje IE... Swoją drogą obrazek z opacity też nie jest idealnym rozwiazaniem bo IE 6 i starsze bez dodatkowych (troche toprnych i niezbyt udanych) trików w postaci JS również nie ukażą przezroczytosci ale z tych dwojga wybrałbym jednak obrazek w tle.
Ten post edytował Volume 24.03.2010, 17:48:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:56 |