![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt galerii w którym jest tworzenie miniatur. Ale problem jest taki że przy zdjęciach które mają większe height niż width to miniatura tworzy się na szerokość dobrze ale proporcje robią swoje i miniaturka zamiast mieć np. 150x112 ma 150x330. A chciałbym żeby było 150x112 bez względu na to czy zdjęcie jest długie czy wysokie.
Mam kod, pisałem go już dawno i w sumie nie wiele z niego pamiętam ![]()
Aha, nie chciałbym używać gotowych skryptów czy bibliotek bo najpierw chciałbym wszystko zrozumieć a potem dopiero bawić sie w coś bardziej skomplikowanego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakby mało było na necie tego
http://www.google.pl/search?client=firefox...Szukaj+w+Google -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...wiedziałem, że trafi się taka odpowiedź.
Samo tworzenie miniatur jak widać jest zrobione i działa. Wszystkie skrypty przeznaczone do tego nie mówią o tym co ja chce zrobić. Jakbym to umiał zrobić czy bym to znalazł to bym tu nie pisał. A trochę się naszukałem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A czemu nie olewasz ratio?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Czyli ma być coś takiego?
Robi taką miniaturę ale wtedy na wysokość się kurczy. A właśnie tego chcę uniknąć. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Sam mówiłeś, że ma się kurczyć z 330 do 112, bo miniaturka ma mieć z góry określone wymiary, niezależne od współczynnika proporcjonalności. Albo więc chcesz go zachować i w przypadku obrazka tę większą wartość będziesz przyjmował jako 150 i mniejszą skalował by zachować proporcje, albo ustawisz obie na określoną wartość, ale wtedy obrazek straci proporcje. Nie da się obu rzeczy jednocześnie mieć.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Chodzi o to, że wrzucając obrazek o obojętnie jakich wymiarach, ma się tworzyć miniaturka 150x150 (kwadratowa chyba będzie lepsza) ale przy tym zachowując proporcje. A jak coś się nie zmieści na niej to żeby obcinało resztę.
Coś takiego: http://img171.imageshack.us/img171/7703/miniyz.jpg I tak samo żeby się robiło z miniaturami gdzie H>W. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli Twój to przypadek nr1 opisany przeze mnie + przesunięcie w odpowiednie miejsce na obrazku wynikowym. Naprawdę sprawdź co oznaczają wszystkie parametry w funkcji imagecopyresampled ze szczególnym uwzględnieniem 3, 4, 7 i 8 a resztę robisz tylko tak, że ustawiasz większą z wartości width lub height na 150, a mniejszą według niej skalujesz.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 10:13 |