![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
zaczolem sie uczyc MySQL i chce napisac system menu i nie wiem jak podzielic baze. bo w jednej tabeli moze byc tylko jedno pole z automatycznym nadawaniem ID a do menu potrzebuje dwa takie pola jedno dl alinkow drugie dla calych menu. jak to najlepiej zrobic zeby potem nie bylo problemow z edycja i zeby wsystko ladnie dzialalo
![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na 2 tabelach ofcorz...
tabela od menu ma sobie jakis tam id. tabela od linka ma sobie jakies tam id, a drugie pole tej tabeli to id tabeli z menu ![]() ![]() edit: z wyswietlaniem to juz do innego dzialu forum ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
dzieki wlasnie z tym mialem watpliwosci
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrobić ładnie na jednej tabeli.
ID ID_parent Name Link 1 0 Menu 1 2 0 Menu 2 3 0 Menu 3 4 1 Podmenu 1.1 podmenu1.php 5 1 Podmenu 1.2 podmenu2.php 6 2 Podmenu 2.1 7 3 Podmenu 3.1 8 4 Podpodmenu 1.1.1 ![]() itd... A więc powstanie menu: Kod - Menu 1
Podmenu 1.1 Podpodmenu 1.1.1 Podmenu 1.2 - Menu 2 Podmenu 2.1 - Menu 3 Podmenu 3.1 |
|
|
![]()
|
|
hmm.. BzikOS a jak to skryptem wyswietlic??
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:ae580a103a]<?php
$result = mysql_query("SELECT * FROM menu ORDER BY id_parent"); $resultArr = Array(); while( $row = @mysql_fetch_assoc( $result ) ) $resultArr[$row['id_parent']][] = Array( 'id' => $row['id'], 'name' => $row['name'], 'link' => $row['link'] ); x( $resultArr[0], $resultArr ); function x( $tempArr, &$resultArr ) { echo('<ul>'); foreach( $tempArr as $aVal ) { echo( "<li><a href="".$aVal['link']."">" . $aVal['name'] . "</a></li>n" ); if( is_array( $resultArr[$aVal['id']] ) ) { x( $resultArr[$aVal['id']], $resultArr ); } } echo('</ul>'); } ?>[/php:1:ae580a103a] |
|
|
![]()
|
|
nic z tego kodu nie rozumie
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
i jakby jeszce zmienne mialy jakies polskie bardzej cos mowiace nazwy
|
|
![]()
|
|
Cytat nic z tego kodu nie rozumie
![]() ![]() A sądzisz, że gdyby się dało to klepałbym na darmo ten kod? :| Co do nazw zmiennych... hmm za wiele ich tam nie ma, a i nazwy nie są jakieś wyszukane... temp - od temporary, czyli tymczasowe Arr - od Array, czyli tablica result - jakiś rezultat (w tym przypadku rezultat zapytania do bazy) row - wiersz wyniku zapytania do bazy aVal - z przyzwyczajenia tak nazywam zmienne w pętli foreach Funkcja x działa na zasadzie rekurencji (wywołuje samą siebie), a więc zagłębia się w strukturze, w tym przypadku menu. Napisałem to najprościej jak umiem - sam wybadaj co się w którym miejscu dzieje, bo nie będe opowiadania na ten temat pisał. |
|
|
![]()
|
|
oki dzieki
|
|
![]()
|
|
ale nie prosciej by bylo jednak na dwuch osobnych tablicach?
|
|
![]()
|
|
To była propozycja, a nie nakaz. Zrób jak uważasz za słuszne.
|
|
|
![]()
|
|
ale hodzi mi czy na 2 tabelkach by nie bylo prosciej z wyswietlaniem, mogl by mi ktos podrzucic jak by to wygladalo w dwoch osobnych tabelkach??
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat mogl by mi ktos podrzucic jak by to wygladalo w dwoch osobnych tabelkach??
Oj - ja mam brzydkie wrażenie że to nie w ten sposób powinna przebiegac nauka. Pokazane tu skrypty w zupełności powinny wystarczyć do nauczenia się pobierania danych z MySQL i wyświetlania ich w odpowiednich pętlach. Przypominam więc - że forum służy do nauki, ale leniów tu nie tolerujemy. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
ale nigdy czegos takiego na oczy nie widzialem, nie mam pojecia jak sie pobiera dane z dwuch atbelek na raz... pmuzcie...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak samo jak z jednej, tylko podajesz dwie nazwy. Wydaje mi się, ze nie zajrzałeś do żadnych tutoriali i szukasz jeleni. Proponuję:
http://www.sqlcourse.com/ -------------------- Nie ma nic stałego prócz zmiany...
|
|
|
![]()
|
|
tam nic po polsku nie ma
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:44 |