Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zautomatyzowanie przekazywania parametrów w URL, Czyli jak usprawnić przekazywanie stałych parametrów
Bru2s
post 23.03.2010, 00:48:38
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,

Mam pewne pytanie, być może gdzieś na forum jest już odpowiedź ale powiem szczerze, że nawet nie bardzo wiem jak szukać.

Wytłumaczę problem na przykładzie:

Mam na stronie, jakąś podstronę na której jest tabelka z danymi pobranymi z bazy. Tabelka dzieli się na wiele stron (stronicowanie) oraz można ją posortować po kolumnach. Zazwyczaj, żeby wszystko działało trzeba do linków dodawać parametry z numerem podstrony oraz tym która kolumna jest sortowana. Przykładowo

www.jakasstrona.pl/index.php?page=2&sortby=imie

Te parametry trzeba zawsze wklepywać ręcznie, tzn linkach stronicowania trzeba dbać o to by został przekazany parametr z sortowania i na odwrót. Czasami dochodzą jeszcze jakieś inne zmienne które trzeba przekazać.
I tutaj dochodzimy do meritum mojego problemu smile.gif

Chciałbym to jakoś zautomatyzować. Tak by nie musieć za każdym razem pamiętać o przekazywaniu wszystkich zmiennych sciana.gif

Najlepszym rozwiązaniem jakie przychodzi mi do głowy są sesje, ale może ktoś z was ma opracowany jakiś sprytny sposób i byłby gotów się podzielić? Nie proszę o gotowy kod, a raczej o jakiś ogólny zarys.

Nie jestem pewien czy wytłumaczyłem to wystarczająco jasno, jeśli nie proszę nie wieszać na mnie psów smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.06.2025 - 15:07