![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki oto kod:
Mimo, że numrows zwraca wyników kilkanaście to print_r wyświetla tablicę dla pierwszego wyniku. Czy tak zwrócony wynik nie może być wyświetlony jako zwykły element tablicy czyli np. $rekord['a'][0] ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A petli while()/for() dla mysql_fetch_assoc() to nie laska uzyc?
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Byłaby łaska, gdyby była potrzeba wyciągnięcia wszystkich elementów tablicy, a nie o to chodzi.
Pytanie było zupełnie inne: czy jest możliwość poprzez print_r wyświetlić zawartość utworzonej tablicy lub czy można jej elementy wyciągać wybiórczo np. gdy potrzebuję tylko 3 i 5 element tablicy z zapytania. Jak wyświetlić wszystkie elementy w pętli while to wiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Aha sry ale jesli cie teraz dobrze zrozumialem to print_r() nie daje takiej mozliwosci.
http://php.net/manual/en/function.print-r.php
Teraz chcesz wyswietlic element o index'ie 2? P.S jak nie to sproboj to wytlumaczyc jakos bardZiej lopatologicznie ![]() P.S2 co to ma wspolnego z mssql?Moze juz jest pozno i mi sie myli.... Ten post edytował marcio 22.03.2010, 02:21:13 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
W ten sposób udało mi się właśnie wyświetlić wcześniej część tablicy. Jednak po wykonaniu:
wiem, że cała tablica zawiera kilkanaście elementów. W pętli while możemy wyświetlić je wszystkie, to nie problem. Pytanie dlaczego print_r($rekord) pokazuje tylko jeden element całej tablicy? Podobnie var_dump(). Czyżby to nie była zwykład tablica asocjacyjna, z której można wyświetlić tylko element np. $rekord[0] czy $rekord[a][0] ? W manualu udało mi się znaleźć tylko funkcję, która po wyświetleniu wszystkich elementów z $rekord przez while tworzy nową tablicę i dopiero na tej nowej tablicy można dokonać operacji na poszczególnych elementach. Cytat P.S2 co to ma wspolnego z mssql Pierwsze zapytanie wyciąga kontekstowo wyniki z bazy MySQL. Ten post edytował Karioka 22.03.2010, 17:12:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zapytanie zwraca tylko 1 rekord.
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo mysql_fetch_assoc, podobnie jak mysql_fetch_row i mysql_fetch_array zwracają tylko rekord, na który wskazuje wewnętrzny wskaźnik wyniku. Na początku jest to pierwszy rekord zwróconego wyniku, a po wywołaniu którejś z powyższych funkcji wewnętrzny wskaźnik wyniku przesuwa się do kolejnego rekordu. Rozwiązaniem może być:
|
|
|
![]()
|
|
Może zapytanie zwraca tylko 1 rekord. @Karioka chyba jestes zabardzo przekonany do tego co mowisz bo jak widac nie jest tak jak ty to opisujesz. Zapisz dane do while i zobacz ile rekordow ci zwroci ![]() Cytat Pierwsze zapytanie wyciąga kontekstowo wyniki z bazy MySQL. Mozesz jasniej?BO chyba o czyms nie wiem....? EDIT: @up tez o tym mowie zeby tak zrobil. Ten post edytował marcio 22.03.2010, 17:30:53 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Cytat Może zapytanie zwraca tylko 1 rekord. Zapytania zmianiałem na prostsze. $numrows zawsze zwraca ilość jako większą od 1. Cytat Mozesz jasniej?BO chyba o czyms nie wiem....? To zapytanie do pól FULLTEXT w MySQL, które zwraca wyniki z wyszukania kontekstowego, posortowane wg trafności wyniku. Cytat Bo mysql_fetch_assoc, podobnie jak mysql_fetch_row i mysql_fetch_array zwracają tylko rekord, na który wskazuje wewnętrzny wskaźnik wyniku. No i właśnie o takie wyjaśnienie chodzi. Czyli na dzień dobry nie możemy operować wynikem jak tablicą. Dzięki! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:07 |