![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem, jestem praktycznie kompletnie zielony w PHP ale bawię się w budowanie strona z elementami PHP...moim problemem są odnośniki... Jak zrobić je tak, żeby było ok? dla wyjaśnienia chcę to zrobić, żeby to było tak: mam np index.php i link/odnosnik do strony np mysz.php chciałbym żeby odnośnik robił w pasku adresu www.adres.pl/index.php?=mysz i żeby ten odnośnik oczywiście mnie tam przenosił, bo udało mi się to raz zrobić, że miałem taki adres w pasku adresu ale nie przenosiło mnie na ta stronę... wiem, że pytam o dziecinnie proste rzeczy, ale ja nie wiem ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla próby i załapania w pliku index.php zrób
Poczytaj o $_GET Ten post edytował MateuszScirka 20.03.2010, 16:23:40 -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem tak, jak napisałeś...wyszło mi tyle, że obok "wejdz" od razu wyświetliło się "jesteś na stronie głównej"...jak klikąłem w link to owszem, w pasku adresu zrobiło się tak jak chciałem, ale nie przeniosło mnie na stronę -.-
ale dziękuję za pomoc:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kliknięciu powinien pokazać się napis
"jestes na stronie mysz!" i adres index.php?akcja=mysz Nie zadziałało tak jak napisałem? Nie to chcesz osiągnąć? -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
tak, zadziałało tak jak napisałeś..pokazał się napis "jestes na stronie mysz"
chcę osiągnąć takie coś jak w html <a href-="....> ->>to polecenie/komenda przenosi na wybraną stronę... posłużę się najprostrzym przykładem - menu na allegro, masz normalny odnośnik, po kliknięciu na niego przechodzisz do danej strony i adres zmienia sie tak jak napisałem wyżej... bo na pokazanym przez Ciebie przykładzie on nie przechodzi do strony mysz.php (na której jest całkiem inna treść już) Ten post edytował longeri 20.03.2010, 16:56:51 |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem, z tego co napisałeś chodzi ci o zwykłe
No przecież strona się zmienia, przenosi cię na adres który chcesz, to o co c'mon. Dopiero 17nasta jeszcze myśli mi się w miarę ![]() -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 13.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba chodzi ci o mod rewrite w takim razie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tego include który podał MateuszScirka autor wątku chyba nie zauważył:
Jeśli dalej nie to, to ja też nie trybię o co chodzi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
include widziałem, oczywiście. z im też wcześniej się bawiłem..
![]() z tym, że jak dam INCLUDE to pod linkiem "wejdz" od razu wyswietla mi strone ta, ktora dalem w include (mysz.php)... ja wiem, że beznadziejnie tlumacze ale nie umiem inaczej, w kazdym razie dziekuje za proby pomocy:) ja zrobiłem coś takiego, ale to tez nie do konca dziala tak jak bym tego chcial ![]()
Ten post edytował longeri 20.03.2010, 17:15:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż lepiej jak robiłeś z tym include, że nie działało. Na bank coś zrobiłeś nie tak, bo tam nie ma co nie zagrać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może chciałeś coś takiego
albo
Ten post edytował MateuszScirka 20.03.2010, 17:22:15 -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
W ten sposób wchodząc na stronę /index.php bez żadnych paramterów wyświetla Ci od razu zawartość mysz.php? Jesteś tego absolutnie pewien?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może chciałeś coś takiego
albo
oba Twoje sposoby dzialaja ale kurde nie ma tego "adresu" ![]() tzn pokazuje sie tylko to www.adres.pl/mysz.php a chcialem tak ladnie ![]() W ten sposób wchodząc na stronę /index.php bez żadnych paramterów wyświetla Ci od razu zawartość mysz.php? Jesteś tego absolutnie pewien? ![]() w ten sposob normalnie wyswietla mi strone index.php ale zaraz pod odnosnikiem "wyrasta" od razu strona mysz.php..wiec mam 2 strony na jednej..ech, moze to nie dla mnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Już sam zwątpiłem i zadałem sobie trud, skopiowałem Twój kod z postu #12 i odpaliłem na swoim serwerze. Teraz niespodzianka (tylko dla Ciebie zapewne): TO DZIAŁA
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 13:18 |