![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 1 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Jakiś czas temu zacząłem czytać o stronach, które zajmują się sprzedażą wygasłych domen. Od razu nasunęło mi się jedno pytanie, a mianowicie, jak to się dzieje, że te strony wykupują te domeny? Czy jest to jakaś trudna rzecz? Mi osobiście się wydaje, że jest to cURL, ale że nie mam doświadczenia z tą biblioteką to najpierw chce się popytać. Jak by się dało to może ktoś by mógł pokazać jakiś przykład jak taka wyszukiwarka działa? Może ktoś coś pomóc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie, że można, ale trzeba wykupić u NASK licencje (?) Kiedyś kosztowała ona bodajże 10 000 polskich złotych, teraz nie mam pojęcia
![]() ![]() -------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 1 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A nie dało by się tego jakoś załatwić przy pomocy cURL, czy czegoś w tym stylu??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można np. zrobić jakiś automat który przez whois sprawdza datę wygaśnięcia i na jej podstawie sprawdza czy została przedłużona?
Tylko nie wiem na jakiej podstawie generować domeny, które chciałbyś sprawdzić. można np. zrobić jakiś automat który przez whois sprawdza datę wygaśnięcia i na jej podstawie sprawdza czy została przedłużona? Tylko nie wiem na jakiej podstawie generować domeny, które chciałbyś sprawdzić. Jakbyś miał jakiś generator to mógłbyś zbudować sporą bazę domen, które mogą w krótkim czasie wygasnąć -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A nie ma innego sposobu? Bo po pierwsze samym problemem jest wygenerowanie takiej ilości domen, a po drugie wyszukiwarka whois posiada zabezpieczenia przeciwko robotom.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NASK jest jednym z nielicznych rejestratorów, którzy nie udostępniają informacji informacji o domenach przez whois (przy okazji chyba jakieś RFC łamią) a tylko przez swój interfejs www. Publikują za to listę domen do których nadal odwołują się przeglądarki, a które nie są obecnie zarejestrowane. Tylko zdaje się, że partnerzy dostają je szybciej
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:22 |