![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem chcę zaokrąd=glać liczby od x,3 w górę a ponizej X.3 w dół np. 3,4 to 4 a 3,2 to 3
Jak uzyskać taki efekt ![]() Pozdrawiam i czekam na odp. -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ceil?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj funkcji floor lub ceil ?
Ps.Sorry za pomyłkę round zaokrągla w dół (3.2 w 3) Ten post edytował frytek92 20.03.2010, 11:58:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Hmm, o ile przy zwyczajnych regułach matematycznych, to macie rację, ale wg tego, co on chce, to trzeba inaczej;
Masz tu ogólną ideę - ubierz to sobie funkcję.
edit@up: Zapostowałeś chwilę przede mną, więc pozwoliłem sobie porobić testy. Konstrukcje języka zawsze będą szybsze niż funkcje, 10k iteracji wg Twojego rozwiązania i mojego - rzutowanie na integer i wycinanie całości było średnio o 1/3 szybsze niż z ceil/floor. Ale trochę mnie dziwi, że funkcja, która powinna być - teoretycznie - szybsza i robi to samo, jest tak naprawdę - wolniejsza. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:30 |