![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pytanie. Nie wiem jak to zdefiniować. Potrzebuję zrobić coś takiego, że jak wejdę w jakaś podstronę (katalog) to zmienią się też dane. Może da się cos takiego zrobić na przykładzie: Np. mam w headerze include na index.php a jak przejdę na podstronę np. /portfolio to include zmieni się na:
Da się coś takiego zrobić, jeśli nie if to czym ? -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
set_include_path i zawsze podawaj linki/link.php.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nic mi się nie wyświetla.
2. Czy przypadkiem to nie odnosi się tylko do katalogów ? -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pokaż jak to ustawiłeś, jaką masz strukturę katalogów i jak includujesz pliki. Najpewniejszym rozwiązaniem byłoby podawanie ścieżki bezwzględnej do plików, ale pewnie chciałbyś tego uniknąć.
|
|
|
![]()
|
|
- admin
- 1.php - 2.php <-- tu znajduje się kod (ten poniżej) - omnie <-- tu powinien być wyświetlony ten kod - portfolio <-- tu powinien być wyświetlony ten kod - kontaktt <-- tu powinien być wyświetlony ten kod i jeszcze parę innych Kod: W każdym katalogu (omnie, portfolio ...) jest include do 2.php Ten post edytował darophp 19.03.2010, 13:46:47 -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moje rozwiązania:
-plik index.php który by includował resztę elementów twojej strony portfolio kontakt itd, a ten plik /linki/link.php byłby includowany w index.php (index.php byłby w tym przypadku routerem) -ścieżka bezwzględna -
ale to rozwiązanie niebędące dobrą praktyką programistyczną Ten post edytował jaslanin 19.03.2010, 14:11:03 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
za pomocą sesji możesz ustalić jaki plik ma być dołączony np: $_SESSION['napis']='podstrony/celbar.php';
include $_SESSION['napis']; |
|
|
![]()
|
|
Nawet jesli to nic nie wyświetla (mam 4 pliki w tym katalogu) -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:49 |