![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem prasuję dokument tekstowy i wczytuje dane do obiektu. Następnie chcę odnaleźć w bazie rekord o takim samym polu nazwa i zaktualizować rekord na podstawie danych w obiekcie. Mimo, że rekord na pewno istnieje nie znajduje mi rekordu :/.
Kodowanie pliku jest ustawione na utf-8, kodowanie skryptu też, a baza na utf8_unicode_ci. Mam też w skrypcie ustawione:
Plik parsuje linia po linii za pomocą:
gdy ręcznie wpiszę nazwę wszystko jest w porządku, tylko przy odczycie z pliku jest problem. Gdy wyświetlam odczytane dane mają poprawne kodowanie. Nie wiem co jest nie tak :/. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 3 Dołączył: 9.12.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witaj,
Jakie masz kodowanie samego pliku PHP ? W notepadzie ++ jest fajna funkcja do zmiany kodowania, ja proponuję plik php zakodować w utf8 (BEZ BOOM). Menu->Format->Konwertuj na utf8 (BEZ BOOM). Pozdr. -------------------- Historia wynalazków naukowych i technicznych uczy nas, że rasa ludzka uboga jest w niezależną myśl twórczą i wyobraźnię... człowiek musi niejako dosłownie potknąć się o rzecz samą, aby mu zakwitła Idea. [b]Albert Einstein[/b]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź.
Zrobiłem konwersje plików na bez boom i nadal to samo ![]() Doczytałem, że trim może być niebezpieczne przy kodowaniu utf8. Da się jakoś zastąpić trim, żeby dało się używać z utf8?? Ten post edytował micz84 18.03.2010, 17:44:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 3 Dołączył: 9.12.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przed zapytaniem do bazy w php daj jeszcze:
Ten post edytował Kethrax 18.03.2010, 19:09:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 18:05 |