![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie wiedziałem gdzie umieścić ten post, więc go wklepałem w to miejsce na forum. Wyobraźmy sobie taką sytuację: Klient zleca wam zrobienie jakiegoś systemu zarządzania produktami sklepu. Nie mamy komercyjnego programu, ani pieniędzy na niego (załóżmy że pracujemy w firmie). Najprostszym rozwiązaniem jest wykonać taki program w języku PHP z MySQL (darmowe przynajmniej). Jak wiadomo, do tego potrzebny jest serwer z Apache, MySQL, PHP. Tyle tylko, że klient nie chce nic instalować na komputerze- żadnego serwera, nic z takich rzeczy. Chce tylko taki program uruchomić (wyklikać 2razy) i z niego korzystać (żadne bawienie się z lokalnym serwerem). A na serwerze w Internecie (program w sieci) też nie chce tego mieć umieszczonego. Widziałem gdzieś coś takiego, że masz plik wykonywalny *.exe. Uruchamiasz go. Jak jest uruchomiony to wpisujesz w przeglądarce np http://localhost/program/ i możesz korzystać z tegoż programu (np do obsługi produktów w sklepie). No i właśnie: Jak takie coś zrobić? Po uruchomieniu wszystko działa: PHP - działa MySQL - działa Apache - działa Czy wie ktoś jak wykonać taki exe? Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dołączam się do pytania
![]() Ten post edytował jastu 18.03.2010, 12:14:30 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Realizacja tego zadania jest jak wbijanie gwoździa za pomocą śrubokręta.
Gdybym był klientem i zlecił Ci wykonanie takiego systemu z podanymi zastrzeżeni a Ty zaproponowałbyś mi PHP to wyśmiałbym Cię i pokazał drzwi ponieważ to ewidentny przykład nieumiejętności doboru narzędzia do realizowanego zadania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Realizacja tego zadania jest jak wbijanie gwoździa za pomocą śrubokręta. Gdybym był klientem i zlecił Ci wykonanie takiego systemu z podanymi zastrzeżeni a Ty zaproponowałbyś mi PHP to wyśmiałbym Cię i pokazał drzwi ponieważ to ewidentny przykład nieumiejętności doboru narzędzia do realizowanego zadania. To napisz mi jakie znasz darmowe programy do wykorzystania komercyjnego przy tworzenia tego typu programów (np programu do zarządzania towarem w magazynie/sklepie) nie mając na myśli php, apache i mysql? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
naucz się c++
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Visual Studio Express
Borland C++ Builder 6 Personal NetBeans (Java albo C/C++) każde inne darmowe IDE do Javy/ C/C++ mam wymienać dalej? -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No brawo. Znalazłeś jeden przykład na poparcie swojego głupiego pomysłu :-)
Naucz się czegoś poza PeHaPe. To napisz mi jakie znasz darmowe programy do wykorzystania komercyjnego przy tworzenia tego typu programów (np programu do zarządzania towarem w magazynie/sklepie) nie mając na myśli php, apache i mysql? Powyżej koledzy napisali.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz, że MySQL w takiej sytuacji odpada? Potrzebujesz komercyjnej licencji by móc go dystrybuować jako część swojej aplikacji
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Naucz się czegoś poza PeHaPe. Nie programuję w php... Cytat No brawo. Znalazłeś jeden przykład na poparcie swojego głupiego pomysłu :-) Nie rozumiem -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
Visual Studio Express Borland C++ Builder 6 Personal NetBeans (Java albo C/C++) każde inne darmowe IDE do Javy/ C/C++ mam wymienać dalej? Dobra, dobra. A co sądzisz o tym? Zobacz Został wykonany za pomocą php, instalacja jest lokalna. Nie wymaga instalacji serwerów, wystarczy pobrać, uruchomić i korzystać na komputerze bez zainstalowanego serwera apache (php i mysql) - serwer jest 'wirtualny' Odpisz co o tym sądzisz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, dobra. A co sądzisz o tym? Zobacz Został wykonany za pomocą php, instalacja jest lokalna. Nie wymaga instalacji serwerów, wystarczy pobrać, uruchomić i korzystać na komputerze bez zainstalowanego serwera apache (php i mysql) - serwer jest 'wirtualny' Odpisz co o tym sądzisz. Niestety to rozwiązanie to jest aplikacja napisana w Borland C++, która obsługuje protokół HTTP - co nie jest trudne bo komponenty Indy zawierają serwer HTTP. Aplikacja rozpatruje co dostała na wejściu i wypluwa wyjście. Tyle, że to jest głaskanie kotka za pomocą młotka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 19 Dołączył: 7.09.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A co ma piernik do wiatraka? Przecież to nie jastu zakładał ten temat...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Trudno powiedzieć - jest problem, to szukasz takiego języka który jest pasuje najbardziej jako rozwiązanie. Ostatnio zainteresowany ExtJs (połączeniu z php) tworzyłem narzędzie www (dla firmy w której pracuje) jako dodatkowy element/moduł dla aplikacji okienkowej .
Dla okien .NET (WCF) i Delphi Ale ciągnie mnie w stronę javy - tylko będę musiał chyba pracę zmienić żeby coś w tym kierunku zrobić A autorowi tematu polecam pierwsze zdanie Ten post edytował jastu 18.03.2010, 14:15:30 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam Javę. Od wersji 1.6 ma zintegrowany serwer http, bardzo łatwy w obsłudze, 0 zdalnych bibliotek. Tak samo z bazą danych. Java DB, specjalna wersja Derby, też jest zintegrowaną biblioteką w 1.6. Jeżeli chcesz wcześniejszą wersję to tylko sobie dołączysz biblioteki z apache commons i masz wszystko. Strony będzie Ci się pisać łatwiej niż w PHP. Jeżeli potrzebujesz templatów to polecam jakarta velocity, jakarta zresztą też ma chyba wersję "embedded".
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A wy to jak zwykle, jak ryba pod gore. Delphi jest martwe, z przestarzala skladnia i dajcie mu umrzec w spokoju. C to tez armata na muchy nienadajaca sie do pisania malych prostych aplikacji.
A wyjscie jest proste - python i GTK, ewentualnie java (chociaz FW do gui w javie sa obrzydliwe). Zwlaszcza ze klient (ktoremu juz wspolczuje skoro z tak podstawowymi pytaniami pojawiasz sie na forum) nie chce serwera wiec po co pisac http server jak mozna zrobic aplikacje z gui ? Ten post edytował Puciek 23.03.2010, 11:39:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat A wy to jak zwykle, jak ryba pod gore. Delphi jest martwe, z przestarzala skladnia i dajcie mu umrzec w spokoju. C to tez armata na muchy nienadajaca sie do pisania malych prostych aplikacji. A wyjscie jest proste - python i GTK, ewentualnie java (chociaz FW do gui w javie sa obrzydliwe). Przeciez delphi nie jest wcale takie stare. Fakt jedyne technologie na jakie bym postawil w dzisiejszych dniach to Java,C#,Python maja fajne IDE, do tego designery/vs(w przypadku C#). Pythona aktualnie sie ucze narazie nie wiem czy jak bym chcial zrobic cos z gui to czy zrobilbym to w Python'ie narazie jest kilka rzeczy ktore mnie w nim nurtuja nie mniej jednak jezyk mi sie podoba i ma duzo bibliotek, choc napewno sprobowal bym napisac cos w C#, VS 2008 Rox ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Przeciez delphi nie jest wcale takie stare. Delphi jest stare jak swiat, to nic innego jak rozwijany object pascal. A z racji na ciagle zachowanie zgodnosci w stecz, rozwijany watpliwie.
Fakt jedyne technologie na jakie bym postawil w dzisiejszych dniach to Java,C#,Python maja fajne IDE, do tego designery/vs(w przypadku C#). Pythona aktualnie sie ucze narazie nie wiem czy jak bym chcial zrobic cos z gui to czy zrobilbym to w Python'ie narazie jest kilka rzeczy ktore mnie w nim nurtuja nie mniej jednak jezyk mi sie podoba i ma duzo bibliotek, choc napewno sprobowal bym napisac cos w C#, VS 2008 Rox ![]() Ten post edytował Puciek 23.03.2010, 12:55:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Delphi jest stare jak swiat, to nic innego jak rozwijany object pascal. A z racji na ciagle zachowanie zgodnosci w stecz, rozwijany watpliwie. Racja. Python w wersji 2.x tez chyba zachowuje zgodnosc wstecz? ;] Dopiero chyba w 3k byla rewolucja....No chyba ze sie myle ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:49 |