![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę menu i mam problem z poprawnym skonstruowaniem tablicy w której znajduja się kategorie i podtakegorie. Chciałbym aby tablica wyświetlała sie w taki sposób:
mój skrypt generuje ją podobny sposób ale niepotrzebnie powtarza w podkateoriach za kazdym razem array
a oto skrypt
Czy ktos moze mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu, bo męczę się już tym kilka dni? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$nazwa[] = array($show['id']);
niepotrzebnie powtarza array powiadasz? No sam mu dajesz array to ci powtarza ![]() tak ma byc: $nazwa[] = $show['id']; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mu nie dam array to zostaje podkategoria wrzucona do kategorii
Array dodatkowy powinien pewnie być ale w powinien w podkategorii wystapic raz a nie przy każdym razie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wybacz, nie załapałem całego kontekstu
swoją droga bardzo dziwną robisz strukture. pozwol ze ją troche poprawie
Kolejna sprawa to to, ze robisz petle w petli a w tych petlach robisz zapytania.... bardzo nieoptymalne. Moze to ci cos pomoze http://nospor.pl/grupowanie-wynikow-n35.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wiem ze używanie pętli w pętli jest błedem.
Na Twojej stronie jest przykład nr 1 o takie coś mi chodzi, ale żeby dane były w jednej tablicy, bo to spowoduje nie ograniczoną ilość gałęzi. W moim przypadku sub1 określa id kategorii nadrzędnej, czyli powstanie drzewo. Czy da się Twoj przykład nr 1 zastosować do jednej tabeli? |
|
|
![]()
|
|
Troche nie za bardzo zrozumialem... pozwol, ze odpowiem wg. tego co sie domyslam o co pytasz
![]() Moze byc jedna tabela. Poprzez LEFT JOIN łącz się spowrotem do tej samej tabeli a nie do drugiej. A poprzez WHERE ogranicz poziom pierwszej tabli to poziomu zerowego (sub=0) - wszystko bedzie grac i nie bedzie zadnej nieskonczonej petli -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jest tak jak napisałeś
id=1 & sub1 = 0 oznacza kategorię głowną id=2 & sub1 = 0 oznacza kategorię głowną id=3 & sub1 = 1 oznacza ze jest to podkategoria przyporządkowana do id = 1 id=4 & sub1 = 3 oznacza ze jest to podkategoria przporządkowana do podkategorii o id=3 itd. pewnie wydaje się to logiczne co powyzej, ale dalej nie wiem jak zapytać baze zeby dostać taka tablice |
|
|
![]()
|
|
Modyfikacje mojego zapytania ze strony:
tutaj CATEGORY to m, a PRODUCT to subm Uzywalem tylko id bo nie wiem jakie ty tam jeszcze masz pola. Poprawke kodu php pozostawiam juz tobie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 12:05 |