![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkującym jeśli chodzi o programowanie w AJAX'ie i napotkałem pewien problem przy pisaniu skryptu. Otóż po użyciu funkcji 'Ajax.PeriodicalUpdater', która ma za zadanie odświeżanie określonego diva, strona podwaja mi część kodu, który nie znalazł się w określonym w funkcji divie. Dajmy na to, że mam formularz, a pod nim jakiegoś diva. Chcę, aby skrypt odświeżał tylko diva, a w wyniku tego co prawda skrypt odświeża tylko diva ale dostaje podwojony formularz. Pierwszy, oryginalny jest widoczny w źródle strony, zaś drugi nie. Przykładowy skrypt:
CODE <html> <head> <title> Test Page </title> <script src="http://prototypejs.org/assets/2009/8/31/prototype.js"></script> <script> // Klasa do od¶wieżania new Ajax.PeriodicalUpdater('odswiez_mnie', 'index2.php', { method: 'get', frequency: 15, decay: 1 }); </script> </head> <body> <div id="myDiv"> <p>This is a paragraph</p> </div> <div id="odswiez_mnie"> <p>This is another paragraph</p> </div> </body> </html> Będę wdzięczny, jeśli ktoś mi pomoże ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 25 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzałeś co zwraca serwer? Czy przypadkiem nie wysyłasz w odpowiedzi drugiego formularza?
Możesz to sprawdzić np. w Firefoxie instalując dodatek Firebug. Ten post edytował karolrynio 17.03.2010, 07:59:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Firebugu widać to jako drugi formularz chociaż to jest nie możliwe bo wszystko sprawdziłem. Skrypt, który dałem w pierwszym poście jest chyba napisany poprawnie, a jednak też wyświetla go podwójnie. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? : > To wygląda tak, że formularz w poleceniu jest pomijany jeśli chodzi o odświeżanie, a skrypt zamiast odświeżać tylko diva bierze też ten formularz - wtedy widzę formularz stały (który ma się nie odświeżać) i kopię całej strony poniżej... Skrypt dodaje do diva całą stronę ; s
Ten post edytował Nvm 17.03.2010, 09:02:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 25 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może podaj jeszcze co zwraca serwer...
|
|
|
![]()
|
|
Otóż po wykonaniu skryptu
w Firebugu widzę: CODE <html> <head> <title> Test Page </title> </head> <body> <div id="myDiv"> <p>This is a paragraph</p> </div> <script src="http://prototypejs.org/assets/2009/8/31/prototype.js"></script> <script> // Klasa do od¶wieżania new Ajax.PeriodicalUpdater('odswiez_mnie', 'index4.php', { method: 'get', frequency: 15, decay: 1 }); </script> <div id="odswiez_mnie"> <title> Test Page </title> <div id="myDiv"> <p>This is a paragraph</p> </div> <div id="odswiez_mnie"> <p>This is another paragraph</p> </div> </div> </body> </html> Czyli w divie "odswiez_mnie" znajduje się cała strona praktycznie... |
|
|
![]()
|
|
Moze jeszcze raz.
Masz taka strukture strony: Teraz w pliku index2.php wyświetlasz to co ma sie pokazac w divie odswiez_mnie ( nie wyswietlasz czlej strony z <html><body> tylko to co ma sie znalezc w tym divie ), a Ty dajesz cala strone z tego co zrozumialem... Daj moze linka do strony to bedzie latwiej... |
|
|
![]()
|
|
Oto link do przykładowej strony:
http://nvm.netau.net/stronatestowa.php |
|
|
![]()
|
|
Potrzebujesz zrobić coś takiego:
a w stronatestowa2.php to tylko to gdzie chcesz wyświetlić w divie odswierz_mnie np: |
|
|
![]()
|
|
Źle zrozumiałem wykonywanie tej funkcji... Dzięki za pomoc : )
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 18:41 |