![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak w temacie. Chcę napisać skrypcik który będzie pokazywał pliki graficzne z danego folderu np fotki mam coś takiego
Domyślam się, że muszę coś dopisać ale co ? nie chce tablic itp... bo mnie to męczy chce to zrobić tak prosto jak się tylko da. Ten post edytował damianm2007 16.03.2010, 23:44:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no niestety... jak chcesz to zrobić musisz nauczyć się pracować na tablicach, nie rozumem, jak one mogą męczyć?
![]() jak już się nauczysz korzystać z tablic to zapraszam do manuala PHP funkcja która zapisuje do tablicy wszystkie pliki z folderu: scandir wyświetlasz za pomocą pętli foreach wszystkie elementy tablicy, pomijając . i .. tyle. Ten post edytował bogdan89 17.03.2010, 08:21:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Tak to zrobiłem, jednak na tablicy
![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale możesz to zrobić porządniej, z wykorzystaniem funkcji którą Ci podałem: scandir.
W manualu masz opis co zwraca ta funkcja i przykłady stosowania. Ta funkcja da Ci w tablicy listę plików które masz w folderze. przelatujesz tą tablicę szukając tylko tych zapisów, które mają rozszerzenie np.: jpg, a resztę wyrzucasz. masz wtedy galerię działającą dynamicznie ![]()
powyższy zapis jest zupełnie bez sensu. Wywal to. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj na forum, ostatnio założyłem o tym wątek. Podałem pełne rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
Witam.
Już mniejsza o to może być tak jak zrobiłem usunąłem tylko to co nie jest potrzebne. Teraz mam inny problem.. z przesłaniem obrazka za pomocą formularza przez _GET Zrobione to jest tak:
w pliku kartka.php tak
W adresie mam nazwę pliku: kartka.php?wiosna%2FPICT0069.jpg= więc się przesyła do kartka.php formularzem ale na stronie biało ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 4 Dołączył: 9.06.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co pragniesz zrobić? bo nie rozumiem... galerie? czyli masz miniatury i później po jej kliknięciu pojawia się duże zdjęcie? po co w tym jest formularz?
Nie prościej by było:
To Ci wyświetli wszystkie obrazki w danym katalogu, wraz z miniaturkami i do tego linki do dużych obrazków. ps. miniaturki to nie miniaturki, a duże zdjęcia którą są zeskalowane, jest to rozwiązanie nie optymalne i trzeba by zrobić faktyczne miniaturki, a aby to zrobić (w tej wersji) możesz dorobić drugi katalog z nazwą katalog_mini/ i w nim dać dokładnie takie same nazwy obrazków jak w katalogu głównym -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 00:30 |