![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!! Mam na stronie link który ma przenosic mnie do grafiku pracy pracowników który jest zrobiony w Excelu. Cały plik wygląda dokładnie tak:
Może mi ktoś podpowiedziec dlaczego nie wyświetla mi polskich znaków tylko jakieś dziwne krzaczki?? Czytałem kilka tematów na forum i wszędzie piszę że trzeba zmienic kodowanie na UTF-8 , tutaj jest to niby zrobione a nadal nie działa... Jeżeli to coś zmienia to grafik był pisany w Excel'u XP. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na ISO-8859-2 spróbuj, bo to zależy od serwera.
-------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
To tez zmień |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem i nadal nic, wyczytałem jeszcze że w pliku excel_reader2.php można spróbowac zmienic linię z wartością $val na taką:
Ale to też nie pomogło i dodatkowo dostałem komunikat: Warning: htmlentities() [function.htmlentities]: charset `ISO-8859-2' not supported, assuming iso-8859-1 Wyprzedzając pytanie wpisałem iso-8859-1 tam i na stronie ale też nie pomogło. Macie jakiś sposób ![]() Po zmianach kod wygląda tak:
Jeżeli chodzi o serwer to ja używam WebServ'a i wszystko na tej stronie odpalam jako localhost. A ten excel_reader to wersja 2.1 czyli niby najnowsza. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak tworzysz plik .xls to logiczne, że musi on mieć kodowanie windows, dlatego krzaki przed wstawieniem do excela należy przekonwertować, niestety funkcje konwertujące słabo sobie radzą z windows ale jest rada i na to:
- taki kod zmienia polskie krzaki w ISO na windows i odwrotnie ( np. znak ¶ na ś), a z ISO na UTF już bardzo prosto zmienić. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:03 |