![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym narysować w php wykres rozwiązania układu równań.
Na przykład żeby wyglądał tak jak na tej stronie: http://r065.prv.pl/ , czyli dwie osie x i y i prosta. Proszę o pomoc. Tu mam kod , który tylko rozwiązuje układ równań , jak by ktoś mógł rzucić okiem , czy wszystko jest w nim ok:
EDIT: Zrobiłem już coś takiego:
Rysować rysuje , tylko nie tak jak trzeba , proszę pomóżcie co robię źle , wykres po prostu wychodzi zły. Ten post edytował kamil1114 16.03.2010, 21:01:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat , wykres po prostu wychodzi zły. Zagladam w szklaną kulę i widzę...widzę... no faktycznie wychodzi zły. Teraz ty zajrzyj do swojej szklanej kuli i odczytaj jakie siedzi rozwiązanie w mojej głowie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh , zły w tym sensie , że po prostu z matematycznego punktu widzenia jest nie poprawny , linie się rysują , ale w złym miejscu na wykresie. Nie dodałem jeszcze skali , bo nie wiem jak to zrobić , domyślam się że najlepiej pętlą for , ale nie umiem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
sądziłem ze jednak lepiej zrozumiesz moją jakze zabawną (och, nie trzeba klaskac
![]() No nic, napiszę ci więc dosłownie: Podaj jak wygląda wykres prawidlowy (link do strony nie dziala) - pokaż nam obrazek Podaj jak wyglada zly wykres - zrob obrazek Oba obrazki umiesc w odpowiednim serwisie i daj linka do nich.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wybacz , jakoś nie skojarzyłem
![]() Tak powinno to wyglądać: http://img204.imageshack.us/i/image011c.gif/ a wygląda tak: http://img51.imageshack.us/i/wykresphp.jpg/ nie wiem czemu wyszła jedna długa linia , powinny być dwie i mniej więcej w takim ułożeniu jak na zdjęciu pierwszym |
|
|
![]()
|
|
No, to skoro już opanowales sztukę czytania aluzji (
![]() a sprawdzales czy Twoje wyliczenia są słuszne? Jesli nie są, to już wiesz czemu wykres wychodzi zły. Jesli zas są słuszne, to juz wiemy ze wina lezy po stronie rysowania ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak , wyliczenia się zgadzają. Błąd jest gdzieś w rysowaniu
Błąd jest gdzieś tutaj , tylko nie mogę go znaleźć:
Ten post edytował kamil1114 16.03.2010, 21:38:35 |
|
|
![]()
|
|
ImageLine($obrazek,$p4,$p4,$p5,$p5,$czarny);
czy napewno za x1 i y1 ma byc ta sama wartosc $p4 a za x2 i y2 ma byc ta sama wartosc $p5 ? Ja tam zawsze sądziłem ze x i y to wspolrzedne w miare nie zalezne i nie zawsze muszą wynosic dokladnie tyle samo. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Masz rację , tu jest błąd , tylko co za to mogę wpisać ? Mam pustkę w głowie. Proszę o pomoc
|
|
|
![]()
|
|
No przeciez rozwiązałes to równanie wiec to ty powinienes wiedziec co w nim jest X a co w nim jest Y.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Niby tak , ale ten program ma rozwiązywać każde równanie i rysować wykres dla każdego równania.
Udało mi się już zrobić coś takiego:
Zmieniłem trochę kod , linie już się nie pokrywają , ale nadal nie są prawidłowo ułożone. Teraz to wygląda tak: http://img532.imageshack.us/i/wykresphp.jpg/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:15 |