![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Jestem w trakcie pisania skryptu. Napisałem już połowę i natknąłem się na przeszkodę, której nie mogę przeskoczyć. Mianowicie chciałem napisać skrypt, który w katalogu znajdującym się na komputerze osoby przeglądającej odczytał by wszystkie katalogi i pliki tzn. ich nazwy. Moje pytanie brzmi, czy jest możliwość z poziomu php i strony internetowej dostania się na dysk twardy w celu "przeszukania" folderu? Czytałem tematy związane z uploadem plików ale tam należy podać ścieżkę do pliku, który ma zostać zapisany na FTP. Ja potrzebuję najpierw wejść do katalogu, "zobaczyć" co tam jest i ewentualnie wejść do jednego z katalogów i stamtąd dopiero pobrać plik. Dziękuję za góry za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie da sie. Chcialbys, wejsc na strone, ktora sama by odczytala, jakie pliki masz na komputerze?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
No powiedzmy. Chodzi mi o to żeby strona sama wchodziła na ścieżkę na dysku twardym i z niej pobierała plik. Tylko że najpierw by odczytała coś w rodzaju drzewa katalogów. Jeżeli nie da się czegoś takiego zrobić to cały dzień pracy poszedł na marne ;/
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 19 Dołączył: 7.09.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
a wyobrazasz sobie strony np. "bankow", wchodzisz a tam skrypt jedzie Ci dysk, szuka plików typu hasło.txt, bank_haslo.txt itp...po czym sobie pobiera to w tle...
Ty nic nie widzisz..., na koncie już też.. |
|
|
|
|
|
|
|
Owszem wyobrażam sobie tego typu witryny bo takie istnieją ale najwidoczniej php mi się nie przysłuży. W takim razie mam pytanie odnośnie uploadu plików na serwer. Jakiej funkcji mam użyć by przenieść na serwer plik do którego wskazano ścieżkę? Czy ścieżkę do pliku mogę podać jako zmienną w skrypcie?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
PHP nie moze zainicjowac pobierania, tylko moze przyjac wysylany do niego plik.
Nie rozumeisz analogii - co by bylo, jakbym na swojej stronie zaszyl automatyczne pobieranie pliku np. "c:\haslo.txt"? U Ciebie moze nie ma - ok, nie pobiore. U kogos innego bedzie i po dlugim czasie i duzej odwiedzalnosci strony cos pobiore. Konkluzja: PHP nie moze inicjowac pobierania. Zadna funkcja. ASP/Flash/JScript i wszystko, co Ci sie kojarzy z strona internetowa tez nie moze |
|
|
|
|
|
|
|
Ok, dzięki. Zrozumiałem. Najwidoczniej musi być inna metoda.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 10 Dołączył: 5.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Konkluzja: PHP nie moze inicjowac pobierania. Zadna funkcja. ASP/Flash/JScript i wszystko, co Ci sie kojarzy z strona internetowa tez nie moze Nie prawda. Jednak nic na ten temat nie powiem, bo wiemy że tak nie ładnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (chodzi mi o to, że można bez wiedzy usera pobrać jakiś plik z jego komputera w tle) |
|
|
|
|
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 |
Nie prawda. Jednak nic na ten temat nie powiem, bo wiemy że tak nie ładnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (chodzi mi o to, że można bez wiedzy usera pobrać jakiś plik z jego komputera w tle) Da się po wejściu na stronę zrobić automatycznie, bez wiedzy użytkownika przelew na swoje konto, ale nie powiem - bo nie ładnie kraść. Nie da się tego zrobić! Jak się nie chcesz afiszować ze swoim sposobem, to zrób stronę która będzie pobierała plik z mojego komputera, chętnie na nią wejdę. Baa, utworzę Ci plik z numerem konta, hasłem i 10 kodami z karty. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 19 Dołączył: 7.09.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
Owszem wyobrażam sobie tego typu witryny bo takie istnieją ale najwidoczniej php mi się nie przysłuży. Daj linki zatem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ciekaw jestem |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
The snake... Bez ingerencji usera - niemożliwe. Oprogramowanie lokalne na to nie pozwoli. U mnie od razu system by informował o połączeniu wychodzącym wraz z informacjami gdzie chce iść ono. niezależnie CO by je wywołało,. Nawet procesy systemowe dość długo były pod obstrzałem, a wszystko co nowe i nieznanema zero kredytu zaufania. Nie przeciśniesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 15:08 |