![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym poprosić o pomoc, jeśli ktoś miałby pomysł ...
Używam na stronie następującego skryptu logowania: <?php session_start(); function checkPass($user, $pass) { if (!$fd = @fopen("passwords.txt","r")) return false; $result = false; while (!feof ($fd)) { $line = trim(fgets($fd)); $arr = explode(":",$line); if(count($arr) < 2) continue; if($arr[0] !=$user) continue; if($arr[1] ==$pass){ $result=true; break; } } fclose($fd); return $result; } if(isSet($_SESSION['zalogowany'])){ header("Location:strona_glowna.php"); exit(); } else if(isSet($_POST['user']) && isSet($_POST['haslo'])){ if(checkPass($_POST['user'],$_POST['haslo'])){ $_SESSION['zalogowany'] = true; header("Location: strona_glowna.php"); exit(); } } ?> Używając formularza można zalogować się na stronie podając login i hasło. Chciałbym jeszcze, żeby te dane (to, co zostanie wpisane do formularza), obojętnie czy poprawne, czy nie zostawały każdorazowo zapisywane do innego pliku txt. Chodzi mi o kontrolę nad stroną (kto się logował). Mam do tego taki skrypt: <?php $user = trim($_POST['user']); $haslo = trim($_POST['haslo']); if(empty($user) and empty($haslo)) { } else { // dane pochodzące z formularza $dane = $user."`".$haslo."\n"; // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "logi.txt"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "a"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamknięcie pliku fclose($fp); echo "<a href=\"podglad.php\">Zobacz wpisane dane</a>"; } ?> A więc pewnie trzeba te dwa skrypty jakoś "połączyć. Za jakiekolwiek uwagi z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A kurs PHP przeczytany? Dodaj bbcode.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedź :-) No to mam zabawę z tym BBCode, ale czy tu nie chodzi tylko o sam wygląd treści pochodzących z formularza? |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
No to mam zabawę z tym BBCode, ale czy tu nie chodzi tylko o sam wygląd treści pochodzących z formularza? BBcode jest to sposób formatowania listingów Twoich prac. zwiększa czytelność kodu. proszę o zapoznanie się z tym: Temat: Upgrade forum. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za pomoc, w tym linku nic nie znalazłem co by mi się mogło przydać. Poszukam gdzie indziej, dziękuję
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:47 |