![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2009 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Cześć. Mam dwa małe pytania (problemy)
1. Jak wyśrodkować background w pionie? 2. Mam warstwę, która jest przeźroczysta (filter: alpha(opacity=70); -moz-opacity: 0.7; opacity: 0.7;). Mam w niej tekst ale niestety on również staje się lekko przezroczysty. Jak zrobić aby tekst był normalny? Próbowałem dawać go w nowego DIVa i brać w nim: filter: alpha(opacity=100); -moz-opacity: 1.0; opacity: 1.0; ale niestety daje to średni efekt. -------------------- Zapraszam na www.ciekawatechnika.com
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Spróbuj te tło dać do diva, dać mu odpowiednią szerokość i potem margin: auto;
2. Może spróbuj temu divowi z tekstem nic nie dawać? Ewentualnie pobaw się warstwami (z-index) ustawiając diva z tekstem nad diva z tą przeźroczystą warstwą. -------------------- Style do MyBB za SMS
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co zrozumialem do 2 pytania polecam Tobie zastosować nowa class dla P... Czyli P.ABC {opisujesz skladnie} i tekst na stronie za pomocą <p class="ABC">...</p>. Wtedy powinno być poprawnie. Co do 1... Pomysl nad takim rozwiązaniem:
Nie ma to nic wspólnego z arkuszem styli ale z tego co wiem działa ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 2 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co zrozumialem do 2 pytania polecam Tobie zastosować nowa class dla P... Czyli P.ABC {opisujesz skladnie} i tekst na stronie za pomocą <p class="ABC">...</p>. Wtedy powinno być poprawnie. Co do 1... Pomysl nad takim rozwiązaniem: hmm takiego zapisu trzeba sie raczej wystrzegac to nie jest nawet zgodne z html 3, znacznik center nie moze byc poza body...
Nie ma to nic wspólnego z arkuszem styli ale z tego co wiem działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znacznika <center> już się w ogóle nie powinno używać. Nawet wewnątrz body.
-------------------- Style do MyBB za SMS
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do pkt. 1 to fajnie że ktoś zrozumiał pytanie.. wyrównanie miało być w pionie, nie w poziomie..
a więc odpowiedź i demo jest np. tutaj: http://www.sohtanaka.com/web-design/vertical-alignment-css/ jeśli chodzi o 2, to z-index + pozycjonowanie drugiego diva jest jakimś rozwiązaniem... trick jest tez opisany tutaj http://css-tricks.com/non-transparent-elem...arent-elements/ -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:03 |