![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na samym początku dam pierw link do obrazka, aby było wiadomo o czym mówię. http://edzu.pl/blok.jpg Potrzebuje zaznaczony na obrazku div przesunąć na sam dół div'a wypełniającego. A teraz kody:
Problem w tym że zaprzyjaźnionego grafika poniosło, i zrobił box z wypełnieniem graficznym (te ukośne pasy). Wypełnienie musi być zawsze na dole bloku. Wysokości są nieznane ponieważ treść generuje się dynamicznie. I teraz pytanie: Jak zrobić jeśli jest długa treść na górze było wypełnienie categoryBackgroundMain.jpg a na dole bloku categoryBackgroundBottom.jpg Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Position:relative dla nadrzędnego, position:absolute dla potomka i powinno działać.
Ten post edytował pedro84 15.03.2010, 14:35:31 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź ale jak dałem:
to owszem categoryBackgroundBottom jest na dole ale bez treści, a potrzebuje aby treść kończyła się na categoryBackgroundBottom. Pozdrawiam Ten post edytował projektGraf 15.03.2010, 14:52:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Przepraszam nie zauważyłem że źle napisałem tutaj kod.
Poprawny kod to:
Obecnie <div class="categoryBackgroundBottom"> mam na górze box'u a potrzebuje aby poszedł na dół a na górze było wypełnienie class="categoryBackgroundMain" Bardzo przepraszam za błędny kod na samym początku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eee usuń te znaczniki <br>
Kod <div class="categoryBackgroundMain"></div>
<div class="categoryBackgroundBottom">dddd</div> </div> |
|
|
![]()
|
|
No dobrze usunołem ale co to da.
<div class="categoryBackgroundMain"> <div class="categoryBackgroundBottom"> dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd <br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd <br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd <br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd</div> </div> Jakiś długi bardzo text, ale i tak nic nie zmienia, ponieważ dalej nie wiem jak opuścić class="categoryBackgroundBottom" Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Powinno być ok sprawdź
Kod <style>
.categoryBackgroundMain { width: 198px; background-image: url(../img/categoryBackgroundMain.jpg); background-repeat: repeat-y; clear: both; } .categoryBackgroundBottom { width: 198px; position: fixed; bottom: 0; background-image: url(../img/categoryBackgroundBottom.jpg); background-repeat: no-repeat; } </style> <div class="categoryBackgroundMain"> <div class="categoryBackgroundBottom"><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>dddddd<br><br><br>ddd</div> </div> Ten post edytował krzysztof_kf 15.03.2010, 16:51:25 |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie:
Brak wypełnienia, po zatym dolny blok przesuwa się z przewijaniem strony. W miedzy czasie wykombinowałem taki kod:
co dało zamierzony efekt, ale jeśli blok jest krótki to ,,tło idzie w kosmos''. Może jakieś inne rozwiązanie aby uzyskać taki efekt: http://edzu.pl/blok2.jpg Na szaro specjalnie na razie zrobiłem wypełnienie. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:15 |