![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 2 Dołączył: 4.08.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie! Mam taki problem, którego nie mogę przeskoczyć.
Otóż potrzebuje stworzyć 2 różne wykazy na stronie o całkiem odmiennej budowie. Pierwszy wykaz działa:
a w html mam tak: Teraz problem jak stworzyć drugi wykaz. Wczytałem w necie że taki kod:
Jest do określenia innego znacznika niż DIV ale niestety w przypadku wykazu mi nie działa:
Gdzie robię błąd i jak się określa te 2 wykazy w CSS? Proszę o pomoc i pozdrawiam KrzysiekKCN |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 2 Dołączył: 4.08.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ej ale to jakoś nie działa. Dodałem ten twój kod i zmienia mi obydwa wykazy. Ten pierwszy i ten drugi.
Mój kod to: Wykaz 1
Wykaz 2:
A i w tym wykazie 2 reagują tylko LINKI. Normalne punkty nawet nie zmieniają kolorów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Bo nie class a id?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapraszam do lektury Kurs HTML
a nie lepiej jak robisz coś nazwać daną zawartość jakąś klasą na przykład Kod .wykaz ul, ul li { list-style-image: url('images/point.gif'); margin: 0; } .wykaz ul a:link, ul a:visited { text-decoration: none; padding: 2px; color: #000; font-size: small; } .wykaz ul a:hover { text-decoration: overline underline; padding: 2px; color: #000; font-size: small; } /* 2 */ </style> <div class="wykaz"> <ul> <li><a href="#">Strona Główna</a></li> <li><a href="#">Aktualności</a></li> <li><a href="#">Kontakt</a></li> <li><a href="#">Przyjaciele</a></li> <li><a href="#">Mapa Strony</a></li> </ul> </div> i po tem jak chcesz coś podobnego zrobić to zmieniasz tylko nazwę czyli w tym przypadku Kod .drugiwykaz ul, ul li ja to stosuję z powodzeniem Ten post edytował krzysztof_kf 14.03.2010, 10:32:32 |
|
|
![]()
|
|
Niestety obydwie metody zawiodły.
Obojętnie czy nadam kod od "Lion_87" i <ul id="wykaz">, czy też <div class="wykaz" i kod krzysztofa to efekt jest ten sam. Obydwa wykazy przyjmują takie same parametry. Nie wiem co jest. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale tak ale drugi wykaz zrób zmieniając klase .wykaz na naprzykład coś innego czyli
Kod .wykaz ul, ul li {
} .wykaz ul a:link, ul a:visited { } .wykaz ul a:hover { } /* Drugi wykaz */ .wykaz2 ul, ul li { } .wykaz2 ul a:link, ul a:visited { } .wykaz2 ul a:hover { } </style> <div class="wykaz"> <ul> <li><a href="#">Strona Główna</a></li> <li><a href="#">Aktualności</a></li> <li><a href="#">Kontakt</a></li> <li><a href="#">Przyjaciele</a></li> <li><a href="#">Mapa Strony</a></li> </ul> </div> <div class="wykaz2"> <ul> <li><a href="#">Strona Główna</a></li> <li><a href="#">Aktualności</a></li> <li><a href="#">Kontakt</a></li> <li><a href="#">Przyjaciele</a></li> <li><a href="#">Mapa Strony</a></li> </ul> </div> Ten post edytował krzysztof_kf 14.03.2010, 11:03:30 |
|
|
![]()
|
|
no nie powiesz chyba mi że jak wkleisz takie cos to widzisz to samo?
|
|
|
![]()
|
|
tak jak ci lion_87 pisze najlepiej pokaż www bo inaczej się nie dogadamy ;/
|
|
|
![]()
|
|
Ja się z tym poddałem i stworzyłem po prostu wykaz a do niego link z osobną klasą. i wygląda całkiem nieźle. Jak wrócę do domu to wam wszystko tu wstawię bo tak nie może to pozostać nierozwiązane =).
|
|
|
![]()
|
|
przecież jest wyżej rozwiązane najlepiej jak byś pokazał www z problemem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:05 |