![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie gdyz to mój pierwszy post na tym forum.
Mam pytanie czy da się zrobić umowy np: kredytowe w taki sposób aby pracownik przez przeglądarkę wpisywał wszystkie dane tzn formularz w php a nastepnie aby jakoś te dane umieszczał w dokumencie lub generował PDF gotowego do drukowania z dynymi odpowiedniego klienta, siedzę nad tym i się głowię i nie bardzo wiem jak ten temat rozgryść. Bardzo proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Da się.
Pokaż, co do tej pory wymysliłeś. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestey dopiero zaczołem kiedyś taką bazę zrobiłem pod accesem ale problem z użytkowaniem w sici i licencje dla accesa więc pomysł upadł, w php jestem laik (co prawda kupiłem kilka książek i czytam je cały czas), ale nie bardzo dam radę odrazu zrobić taki projekt mogę wypisać mniej więcej jak ja to sobie wykombinowałem?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się i to nawet bez pdfa, używając CSS można przygotować bardzo zgrabny dokument gotowy do wydrukowania (przygotowując oddzielny arkusz styli dla umowy drukowanej, a oddzielny dla wyświetlanej na stronie). Schemat jest mniej więcej taki:
1. Odbieranie i walidacja danych z formularza 2. Zapis ich w bazie 3. Wyświetlenie umowy na podstawie danych z bazy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 12 Dołączył: 20.12.2009 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci troche dokładniej
Tworzysz formularz w (X)HTML Potem tworzysz sobie szablon, coś takiego: Cytat bla bla bla Kwota w zł to {{kwota}} itd W php możesz zkorzystać z funkcji Tu masz skrypt który przekształć na swoje potrzeby: Skrypt |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przykład:
Formularz oczywiście formularz jest przykładowy - ty juz sobie poustawiaj jak chcesz. posłużylem sie tutaj biblioteka FPDF - trzeba sobie sciagnąć najlepiej z paczka polskich czcionek linki: http://www.internetmaker.pl/artykul/2856,1...eruj_pdf-a.html http://www.eioba.pl/a67/generowanie_plikow_pdf skrypt generujacy pdfa:
Takie coś na szybko. Nie ukrywam ze mogą być gdzieś błędy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 22:20 |