![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
W jaki sposób skonstruować tabelę SQL / funkcje PHP aby wyświetlić zarówno kategorie jak i podkategorie dołączone do głównej kategorii? Na aktualną chwilę tabele kategorie mam w następujący sposób: | id | nazwa | opis | A system newsów mniej więcej tak: | id | nazwa | kategoria (id) | text | Tylko nie mam zielonego pojęcia jak zaprojektować tabele, a nawet napisać kod aby wyświetlić pod kategorie. Aby było w postaci: Kod ==> KATEGORIA #1:
-------> POD KATEGORIA #1 (o ile istnieje) -------> POD KATEGORIA #2 ==> KATEGORIA #2: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zrobić pierw kategorię o ID załóżmy 1, później robisz zapytanie i dajesz warunek WHERE `kategoria`=1, przykład:
plik: news.php
Ten post edytował Matimor 13.03.2010, 19:02:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela SQL powinna wyglądać mniej więcej tak :
| id | nazwa | opis | parent kategorie główne będą miały parent = 0 a ,podkategorie <> 0 czyli id rodzica -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie też coś myślałem nad utworzeniem nowej kolumny w tabeli kategorii (np. parent, 0 - kategoria, 1 - pod kategoria, ale..
Będę musiał dodać jeszcze jedną kolumnę, czy nie? Weźmy spójrzmy w strukturę tabeli kategorii: | id | nazwa | opis | parent | Kod 1 | PHP | Wszystko o PHP | 0 2 | MySQL | Wszystko o MySQL | 0 3 | Podstawy | Sub dział dla PHP | 1 Będzie konieczne dodanie nowej kolumny np. ID-KATEGORII, jeżeli parent == 1, bo jak inaczej utworzę drzewko w postaci jak podałem w pierwszym poście. Zgadza się? czy istnieje inne rozwiązanie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W swoim pierwszym poście również masz ID kategori na początku tabeli,więc o co chodzi ?
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz sobie: http://www.depesz.com/?s=sql+trees
Na stronie była cała seria artykułów o drzewkach włącznie z zapytaniami. Dla postgresa ale nie napisałeś jaka baza. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:05 |