![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2002 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robie właśnie panel administracyjny do dodawania, edycji i kasowania newsów i nie wiem jak go dobrze i fajnie zrobic.
Na razie zrobilem na tej zasadzie, że otwiera sie okno, w ktoreyn nalezy podac uzytkownika i haslo, jesli jest dobre to pokazuje sie strona z linkami do strony do dodawania newsow i drugi link do strony z edycja i usowaniem. Po kliknieciu na dany link otwiera sie nowe okno bo zrobilem to jako osobne strony i tu wlasnie wydaje mi sie ze zrobilem to nie tak jak trzeba, bo ktos moze dodac sobie do ulubionych w tym miejscu i nie musi wtedy przechodzic przez logowanie, a poza tym wolal bym zeby to bylo nie przez linki tylko przez buttony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Wired Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiazanie moze byc takie, zebys te strony zrobil w 1 pliczku z instrukcja switch(). Zawsze wieksze pole do manewru...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz użyć cookies usuwanego przy zamknięciu przeglądarki. Jeśli użytkownik nie zaloguje się, to nie ustawi mu się ciasteczko i nie będzie miał dostępu do strony, którą chciał wyświetlić, a jedynie do tego, co mu pozwolisz, czyli np. strony z ostrzeżeniem, że się nie zalogował.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2002 Skąd: Księżyno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słuchaj mam świetną administracje napisaną przez olo_b19 jak chcesz to napisz a wyśle ci ją na maila ma możliwość edycji dodawania usuwania i przeszukiwania jest to administracja do logowania ale w scrypcie łatwoja można przerobić na każdą inną mój emial gk345@o2.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2002 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki [b]shw tak wlasnie myslalem ze trzeba to zrobic za pomoca funkcji switch, niestety nie bardzo wiem jak to zrobic wiec prosilbym cie o podanie mi wiekszych objasnien, albo np. fragmentu kodu jak to zrobic.
[b]Mistycus nie wiem jak sie usuwa cookies przy wylaczaniu przegladarki, wiec ciebie takze prosze o wiecej informacji. Z góry dzieki!!! P.S. Jak sie pisze zgóry? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote]Mistycus
Cookies musi być na jedną sesję (wystarczy, że nie podasz parametru [b]expire). Po zalogowaniu powinno ustawiać się ciasteczko: Kod setcookie("Zalogowany", 1);
Kiedy użytkownik będzie chciał ściągnąć jakiś plik, do którego dostęp będzie uzależniony od zalogowania, skrypt powinien sprawdzać to ciasteczko. W tym celu powinieneś stworzyć instrukcję warunkową: [CODE]if($Zalogowany==1){polecenia, które zostaną wykonane w przypadku, gdy użytkownik jest zalogowany} else{echo("Nie jesteś zalogowany.<br><a href="Tu wpisz adres strony logowania Niestety php uczę się od kilku dni i przepraszam Cię, jeśli coś pomyliłem. :oops: -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kwestia bezpieczenstwa i projektowanie interfejsu uzytkownika ... - trzeba kupic ksiazki i postudiowac, bo jest wiele "kroczkow" ktore nie sa takie oczywiste i potem jest achaaaaa i :oops:
:wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Robie właśnie panel administracyjny do dodawania, edycji i kasowania newsów i nie wiem jak go dobrze i fajnie zrobic.
Na razie zrobilem na tej zasadzie, że otwiera sie okno, w ktoreyn nalezy podac uzytkownika i haslo, jesli jest dobre to pokazuje sie strona z linkami do strony do dodawania newsow i drugi link do strony z edycja i usowaniem. Po kliknieciu na dany link otwiera sie nowe okno bo zrobilem to jako osobne strony i tu wlasnie wydaje mi sie ze zrobilem to nie tak jak trzeba, bo ktos moze dodac sobie do ulubionych w tym miejscu i nie musi wtedy przechodzic przez logowanie, a poza tym wolal bym zeby to bylo nie przez linki tylko przez buttony. Jak to zrobisz czy przez linki czy buttony to twoja sprawa :wink: Kwestja dodania podstrony panelu administracyjnego i wejscia na nia bezposrednio mozesz rozwiazac wysylajac ciacho po zalogowaniu: ustaw waznosc np.: na 1 godz. NIE ZOSTAWJAJ CIACHA BEZ DATY WAZNOSCI!! potem na kazdej podstronie administracji zrob na samym poczatku sprawdzenie czy ciacho istnieje i porownaj waertosci znajdujace sie w ciachu! Jesli ngo nie ma lub wartosci sa niepoprawne to hop header()em do stronki z logowaniem! Niewkladaj do ciacha loginow lub hasel lepjej wygeneruj se losowo jakies session_id i wstaw to do ciacha oraz zapisz w pliku.txt na serwerze. I te dane porownujesz na kazdej podstrponie administracji. Takie zabezpieczenie wystarczy Ci w zupelnosci :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym tam nie ryzykowal z godzinnym ciachem, jezeli ktos sie logowal w cafejce moga pojawic sie problemy, moze jednak zostawic ciacho bez waznosci - kazdy zamyka przegladarke po zakonczeniu pracy, nie?
|
|
|
![]()
|
|
Masz rację kryr
![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja bym tam nie ryzykowal z godzinnym ciachem, jezeli ktos sie logowal w cafejce moga pojawic sie problemy, moze jednak zostawic ciacho bez waznosci - kazdy zamyka przegladarke po zakonczeniu pracy, nie?
:!: Wlasnie dlatego radze ustawic czas waznosci :!: bo naprawde malo kiedy widzialem zeby ktos zamykal przegladarke w InternetCafe :wink: A teraz jest coraz wiecej cafejek gdzie jest stworzony specjalny interface w ktorym masz dostep tylko do przegladarki i jest ona caly czas otwarta!!!! -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Kompromis: Kuziczek 'wylogoj' kasujacy ciasteczko
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kompromis: Kuziczek 'wylogoj' kasujacy ciasteczko
![]() Przecież to takie OCZYWISTE!!!! Czemu wcześniej nikt z nas na to nie wpadł ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() @Wszyscy(ja również): :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kompromis: Kuziczek 'wylogoj' kasujacy ciasteczko
![]() Spoko :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Tyle tylko, ze chodzi oczywiscie o guziczek :oops: :wink:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Tyle tylko, ze chodzi oczywiscie o guziczek :oops: :wink:
Myślałem, że ta literówka była celowa(bo tak jest weselej ![]() ![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za wszystkie porady
A panel administracyjny zrobilem z guziczkami za pomoca formularza z opcjami hidden, tylko musi za karzdym razem przy nacisnieciu przycisku rowniez wysylac osobe i haslo zeby nie wskakiwalo na strone z logowaniem i nie wiem czy to jest najlepsze rozwiazanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sproboj poszukac czegos na temat sesji.
Dziala to mniej wiecej tak, ze po zalogowaniu dostajesz numer sesji dopina ci sie on jako ogonek w adresie url zapisuje sie do bazy danych a po wejsciu w kolejne strony sprawdzane jest czy numer sesji z twojego adresu istnieje w bazie i czy nie wygasl i na tej podstawie dostajesz dostep do strony. Moze opisalem to troszke banalnie ale to jest ogolny schemat dzialania tego mechanizmu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw cookies na 5-10 minut. Jesli uzytkownik bedzie chodzil po stronie to cookies uaktualniaj na nastepne 5-10 minut. Jesli uzytkownik nic nie bedzie robil przez 5-10 minut to go wylogowujesz. Uwaga! Takie rozwiazanie jest niefajne jesli user edytuje jakies duze dane - i trwa to wiecej niz 10 minut.
Wtedy po nacisnieciu SAVE zamiast jego dane sie zapisac pojda w kosmos a gosciu zobaczy tylko formularz do logowania... W takim przypadku mozna dac mozliwosci ustawiania czasu na kazdej stronie indywidualnego - wtedy na stronie z edycja danych mozesz dac userowi wiecej czasu (np. 25 minut) na edycje. Mozna tez za pomoca Javascpta zrobic mechanizm autosave czyli wymusic zapisanie danych - z ostrzezeniem ale to juz inna dyskusja... Mozna tez zapisywac sobie w innym cookies gdzie uzytkownik byl i jesli go automatycznie wyloguje a on sie znowu zaloguje to znajdzie sie dokladnie na tej samej stronie (problem jest z POSTami i GETami ale to tez sie da zrobic) -------------------- "Use the force - read the source"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2004 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się ,że robienie takiego rozwiązania za pomocą ciasteczka jest błędem bo trzeba pamiętać ,że niektóre przeglądarki nie mają cookies 8O w takim wypadku zonk. Najlepiej wszelki sprawy dostępu do niedostępnych dla innych elementów strony robić na sesjach naprawdę polecam
![]() -------------------- _-=Uksio=-_
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 00:00 |