![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam mniej więcej taki kod:
a wiec zamieniam zwartość tablicy na ciąg, który jest przechowywany w zmiennej $tekst, np taki: Array([0] => Array([0] => Array([c] => 3[d] => 4)[1] => Array([0] => Array([h] => 8))) albo inaczej:
i pytanie, czy istnieje jakiś szybki sposób aby ten ciąg z powrotem zamienić na tablicę, ewentualnie czy może ktoś zna już gotową funkcję ![]() słyszałem że można do tego użyć funkcji eval, ale nigdzie nie znalazłem w jaki sposób a moje kombinowanie na nic się zdało ![]() Ten post edytował modic 12.03.2010, 23:27:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co Ty chcesz uzyskać, bo może wystarczy serialize/unserialize albo json_encode/json_decode ?
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie, serialize/unserialize to jest dokładnie to czego potrzebuję, nawet nie wiedziałem ze coś takiego istnieje
![]() A do czego to mi potrzebne to już mówię. Umyśliłem sobie że zrobię sobie keszowanie zapytań. Mam jedne zapytanie które które dość długo się wykonuje bo pobiera dane z kilku tabel i to sporych, i wymyśliłem że wykona się raz, wynik zostanie zapisany w pliku lub bazie i potem będzie pobierany cache ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może zrób sobie widok z tego ? Może masz nieoptymalne zapytanie? Z sql nie czuję się na siłach, żeby rozmawiać o optymalizacji, ale zawsze warto poszukać czegoś na własną rękę w necie.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Raczej ciężko byłoby poprawić zapytanie, wybieranie kilkuset rekordów z tabeli która ma 5 mln rekordów można przyśpieszyć chyba jedynie zmianą serwera na mocniejszy, bo indeksy już są porobione. Zapytanie trwa ok 0.5s
Wyjściem jest też keszowanie, jeśli bym wynik zapytania zapisał w bazie i wybierał 1 rekord wg 4 parametrów to na pewno będzie to trwało szybciej i mógłbym usuwać kesze pojedyńczo. Co prawda używam Codeigniter, gdzie jest keszowanie, które wynik zapisuje w pliku, ale są problemy przy usuwaniu poszczególnych plików, w zasadzie to można usunąć tylko wszystkie na raz, więc wolę popracować nad własnym systemem keszowania |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:59 |