![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jeden z klientów poprosił mnie o usunięcie trojana, jest to jakiś paskudny trojan bo żadne nawet komercyjne oprogramowanie nie potrafi zlokalizować pliku w którym jest ten szkodliwy kod, adres strony [zmoderowano]
Czy ktoś ma pomysł gdzie go szukać i czym go usunąć? Nie ma go w plikach index, jest to prosta galeria w php bez bazy danych. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Usunąłem link do zawirusowanej strony. Proszę go dodawać.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skanujesz pliki antywirusem ?
![]() Ten post edytował Ges 12.03.2010, 12:56:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie tak, pobrałem wszystkie pliki do siebie na kompa, skanowałem system komercyjym Essetem, Kasperskym, F-Secuere i nic nie znalazł. Sparawdzałem pliki index, login, config itp do których najczęściej Trojan robi dopiski iframe, i nic nie ma, zrobiłem już nawet szukanie fragmentu kodu iframe przez system i nic nie znalazło, co to może być?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj linka do strony na priv
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem delikwenta był ukryty tylko w pliku .htaccess . Oczywiście pozmieniałem wszystkie hasła FTP itp i już nie ma robala. :-)
|
|
|
![]()
|
|
Źródłem tego typu zmian + infekcji jest najczęściej trzymanie w Total Commanderze zapisanych haseł.
Więc polecam ponad to co zrobiłeś, poinformować wszystkich którzy na tej stronie coś robią, żeby sprawdzili sobie komputery pod katem wirusa :] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 11:10 |