![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam problem z kompilowaniem w geany programów w ubuntu, zawsze korzystałem w windy
mam kod CODE #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; /* 1.Utwórz 10 elementow¹ tablicê liczb rzeczywistych. Wczytaj 10 liczb rzeczywistych z klawiatury i przypisz je elementom tablicy. Wypisz elementy tablicy na ekranie. Znajd redni¹ arytmetyczn¹ elementów tablicy. */ int main(){ int tab[10],suma=0; double srednia; for(int i=1;i<=10;i++){ cout << "wpisz " << i << " liczbe:"; cin >> tab[i]; suma+=tab[i]; } srednia = suma/10; cout << "Srednia to: " << srednia; getch(); } wyskakuje g++ -Wall -o "1" "1.cpp" (w katalogu /home/mab/Pulpit/C++/Część_2) 1.cpp:2:19: error: conio.h: No such file or directory 1.cpp: In function ‘int main()’: 1.cpp:26: error: ‘getch’ was not declared in this scope Kompilacja nie powiodła się -------------------- e-Partner pozycjonowanie poznań. Recon agencja reklamowa poznań & DG::Koncept tworzenie stron poznań!.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli po prostu nie masz biblioteki.
Miałem ostatnio problem z kompilacją EKG2 na ubuntu, ~Erix doradził mi, abym skorzystał z aptitude - udało mi się pobrać wszystkie potrzebne biblioteki i kompilacja się powiodła, pomocne bardzo były google. ;p -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal to stare conio.h, bo:
- nie jest częścią standaru języka C - nagłówek ten jest charakterystyczny dla starych kompilatorów języka C pamiętających jeszcze czasy MS-DOS - jest to nagłówek języka C, a nie C++ Zamiast getch() korzystaj z natomiast dla printowania tekstu użyj
Bardzo długo nie pisałem nic w cpp, ale z głowy wyklepałem coś takiego:
Poza tym zadanie do szczególnie skomplikowanych nie należy. Kompilowałem i budowałem u siebie na Debianie tak:
Ten post edytował darko 12.03.2010, 01:03:21 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:56 |