![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam zrobiony formularz, który pyta o imię (wyslij.php i odbierz.php). Po wpisaniu imienia, przekierowuje mnie do pliku odbierz.php, w którym pisze: "Witaj Imie". Tylko że teraz mam jeszcze zrobić takie coś, że formularz musi rozpoznać płeć i napisać "jesteś kobietą" lub "jesteś mężczyzną".
Do tego ma być użyta funkcja 'substr'. Czytałem o niej w dokumentacji, jednak nie potrafię napisać takiego kodu.. Dopiero raczkuję. Naklepałem takie coś:
Jednak nie działa, zawsze wyskakuje "Jesteś kobietą". Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
doczytaj sobie jaka jest roznica miedzy
= a == -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo nie = tylko ==
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak w ogóle Twój algorytm jest błędny, jest kilka wyjątków od reguły końcówki "a". W sieci możesz znaleźć kilka imion nie kończących się na "a" i dość często spotykanych w naszym kraju.
![]() -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Noo faktycznie są imiona kończące się na 'a', ale to już dla mnie za trudne.
Chyba że kolega zechciałby trochę doradzić. Poprawiłem i teraz to wygląda tak:
I póki co działa... Zmienna 'imie' jest podawana we wcześniejszym formularzu, zadziała tutaj ? Zamiast niej powinno się tam znaleźć imię danej osoby. Nie dam rade sprawdzić bo nie mam u siebie tamtych plików, a nie pamiętam jak one wyglądały. Dopiero raczkuję. Jakby ktoś mógł to proszę o jakąś ogólną poprawę tego kodu... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie zapytasz użytkownika jakiej jest płci?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jeszcze Jan-Maria
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2009 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to rozwiązał tak że przepuściłbym przez funkcje sprawdzającą czy podane imię jest np: Kuba. Jeżeli tak to automatycznie by pomijało substr i podawało że płeć to mężczyzna. Oczywiście byłyby tam wypisane tylko wyjątki jeżeli tam by nie było danego imienia to by przechodziło do tej funkcji substr. Nietrudne i będzie działać.
Ten post edytował Adis92 11.03.2010, 16:11:50 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2010 Skąd: Wronki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wystarczy może prosta obsługa wyjatków try i catch dla tych które sa wyjatkami a w pozostałych przypadkach jesli sie kończy na a to kobieta imiona idzie wyliczyc na palcach disney,barnaba itp
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
@mike, bo to jest zadanie, żeby skrypt rozpoznał
![]() I w jego treści jest "Skorzystaj z funkcji substr". A odnośnie tych wyjatków.. To można to jakoś tak zrobić: if ('imie' == 'Kuba','Barnaba') { echo("Jesteś mężczyzną"); } Bo z tą tablicą imion to nie za bardzo potrafię... @gothye Miałbym w tej tablicy wkleić wszystkie imiona kobiece ? @Adis92 lub @gothye Mógłbyś mi napisać cały taki kodzik...? Wiem że chcę iść na łatwiznę, ale potrzebuję tego na jutro, a nie zdążę nadrobić... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm ,mniej więcej tak :
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
@gothye
Ale to musiałbym wpisać wszystkie imiona...? |
|
|
![]()
|
|
zgadza się ale masz wszystko tu http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t45683.html
![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2009 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki za pomoc
![]() Po repucie daje |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:41 |